Aktualności

Przebarwienia rzepaku

Ciepły październik i początek listopada, sprzyjają wegetacji roślin. Wcześnie wysiane zboża, zwłaszcza jęczmień, są w fazie krzewienia, a pogoda sprzyja ich wegetacji. Rzepaki również cały czas wegetują – w wielu regionach kraju ciepły i wilgotny październik zdecydowanie poprawił ich kondycję. Widać to szczególnie po obfitej masie liściowej na wielu plantacjach. Oznacza to, że cały czas można jeszcze wzmocnić rośliny i jeszcze lepiej przygotować na ewentualne warunki stresowe i zimowanie. Najważniejsze jest, aby rośliny po zastosowaniu nawozu dolistnego wegetowały przynajmniej przez 10–14 dni, co oznacza, że powinny panować dodatnie temperatury. Dzięki temu rośliny pobiorą składniki pokarmowe podane w nawozach.

W rzepaku bor jest jednym z najważniejszych mikroelementów, ale także mangan, cynk czy miedź i molibden. Jesienią należy podać około:

  • bor: 150 g/ha.
  • mangan: 200 g/ha
  • cynk: 50 g/ha,
  • miedź: 40 g/ha,
  • molibden: 10 g/ha.

Warto pamiętać, że mikroelementy, takie jak np. molibden, wzmacniają naturalną odporność roślin na grzyby chorobotwórcze. Cynk dodatkowo wzmocni tkanki, a molibden poprawi wykorzystanie pobranego już azotu, tak aby został wbudowany w tkanki. W rzepaku polecamy nawóz ADOB Mikro Rzepak, który zawiera azot (N), siarkę (S) oraz duże ilości boru (B), manganu (Mn), molibdenu (Mo) oraz miedź (Cu), cynk (Zn) i żelazo (Fe). Mikroelementy w nawozie (poza borem i molibdenem) są schelatowane przez EDTA, dzięki czemu są łatwo i szybko dostępne dla roślin.

Jest to istotne ponieważ rzepak o dużej masie nadziemnej i przy tak korzystnym przebiegu wegetacji cały czas pobiera składniki pokarmowe. Jesienią może pobrać ok. 80 kg/ha N, do nawet 120-150 kg/ha w zależności od stadium rozwojowego i obsady roślin. Na niektórych plantacjach pojawiają się przebarwienia żółto, czerwono fioletowe na liściach. W większości przypadków będzie to spowodowane niedoborem lub problemami z pobraniem składników pokarmowych, takich jak azot czy fosfor. Lekkie fioletowawe mogą być także efektem fizjologicznym roślin na przymrozki. Trzeba jednak także wziąć pod uwagę inne przyczyny, jak np. efekt żerowania larw śmietki kapuścianej lub chowacza galasówka czy też porażenie kiłą kapusty. Wyrwanie rośliny i ocena systemu korzeniowego będzie wskazówką. Przebarwienia mogą być także spowodowane przez wirus żółtaczki rzepy (TuYV), który przenoszą mszyce.