Przybywa sałat w tunelach
Sałata jest powszechnie uprawiana w Polsce ze względu na wysoką, rosnącą w ostatnich latach konsumpcję. W mnożarkach indywidualnych ogrodników a także w specjalistycznych gospodarstwach rozsadowych aktualnie sporo powierzchni zajmują rośliny sałaty, ale warzywo to produkowane jest w całym sezonie wegetacyjnym. Produkcja tego gatunku jest głównie prowadzona na polu i w dużym stopniu powodzenie w uprawie uzależnione jest od stanowiska, doboru odmiany, od zasobności gleby w składniki pokarmowe (jej system korzeniowy pobiera składniki z około 15 cm warstwy gleby – warto o tym pamiętać przygotowując stanowisko do uprawy); od presji chorób i możliwości ochrony. Planując produkcję należy mieć na uwadze, że sałata to roślina dnia długiego, co oznaczam, że chce kwitnąć przy długim dniu. Nie jest to zgodne z priorytetem producentów, gdyż zależy nam na masie wegetatywnej, dlatego trzeba na ten okres dobierać odpowiednie odmiany.
Co jest ważne teraz, w produkcji na wczesne terminy? Na pewno intensywność światła. Sałata lubi dużo światła. Wtedy szybko pobiera składniki pokarmowe, syntetyzuje je i buduje zieloną masę i nie pozostają w niej azotany. W przestrzeni publicznej pokutuje niewdzięczny pogląd, że nowalijki zwierają dużo szkodliwych azotanów. Zrównoważone systemy produkcyjne w gospodarstwach produkujących towar na rynki hurtowe zapewniają preferencje konsumentów dotyczące czystych i zdrowych produktów.