Przymrozki jeszcze nie zatrzymały wegetacji
W niektórych regionach kraju przygruntowe przymrozki wyniosły nawet do –9°C, choć na wysokości 2 m temperatura powietrza sięgała od –2 do –5°C. Jeszcze za wcześnie, żeby mówić o trwałym zatrzymaniu wegetacji, lecz na pewno odbije się to na roślinach ozimych. Zaobserwujemy zwłaszcza na rzepakach, że rośliny zmienią pokrój i „przysiądą”, może utracą także starsze liście. Taka pogoda sprzyja hartowaniu ozimin, ale pamiętajmy, że proces ten przebiega na kilku etapach. Zwykle do pełnego zahartowania rośliny najpierw muszą przejść tzw. okres przehartowania (temperatura poniżej 15°C przy słonecznej pogodzie lub poniżej 10°C przy pochmurnej pogodzie), po którym potrzebne są 3–4 tygodnie w przedziale temperatur od +2°C do +5°C. Pełne zahartowanie rośliny uzyskają po okresie niezmiennie działających ujemnych temperatur. Rośliny dobrze odżywione jesienią makro- a szczególnie mikroelementami przezimują zdecydowanie lepiej. Dla zbóż szczególnie ważne są: Mn, Cu, Zn, a dla rzepaku: B, Mn czy Mo.