Aktualności

Przymrozki uszkodziły warzywa

W ostatnich dniach niestety za oknem w wielu rejonach naszego kraju nadal aura zamiast wiosennej bardziej przypominała tę zimową. Spadki temperatury w nocy sięgały nawet -6 stopni Celsjusza a tunele foliowe i pola zabieliły się od śniegu. Opady śniegu a następnie deszczu wyhamowały zasiewy warzyw w polu – np. grochu na zielone nasiona, cebuli, pietruszki, natomiast przymrozki przyczyniły się do bardzo poważnych szkód w tunelach foliowych, gdzie prowadzono już produkcję, np. rozsady. Szkody potęgowała zmienność pogodowa – kilka dni było bardzo słonecznych a następnie odnotowaliśmy znaczny spadek temperatury. Po takich sytuacjach rozsada warzyw dość często ulegała uszkodzeniom. Umiarkowane przymrozki (do -3°C) powodowały wizualnie chwilowe przewiędnięcie, natomiast już wyższe spadki temperatury wpływały na trwałe uszkodzenia roślin – początkowo białawe a w późniejszym czasie brunatne, zasychające plamy na liściach a w skrajnych sytuacjach nawet zamieranie całych roślin. Jeżeli warzywa nie zostały całkowicie uszkodzone warto je wspomóc poprzez dokarmianie dolistne. Zastosowanie np. nawozu ADOB® ProFit 18-18-18 + mikro Owoce i Warzywa, który poza NPK zawiera niezbędne mikroelementy – formy chelatowe zapewniają roślinom wysoką ich przyswajalność, może znacznie złagodzić powstały stres i przyspieszyć ich regenerację po przymrozkach.