Aktualności

Rozsadę selera warto dokarmiać

Pomimo dość chłodnej, jak na razie, wiosny w wielu obiektach producentów warzyw przygotowuje się rozsady. Aktualnie w gospodarstwach trwa m.in. produkcja rozsady selera korzeniowego. A podkreślić należy, że jest to jedyny gatunek z korzeniowych uprawiany tylko z rozsady. Chcąc uzyskać wysokiej jakości rozsadę za priorytet należy przyjąć dbałość o jej zdrowotność. Realizując ten cel warto pamiętać o odkażaniu podłoża oraz pomieszczeń i urządzeń uprawowych, a także narzędzi oraz materiałów wielokrotnego użytku, np. skrzynek wysiewnych czy wielodoniczek. Ważny jest wybór nasion. Decydując się na te podkiełkowane lub otoczkowane można uzyskać szybsze wschody, w porównaniu z nasionami standardowymi, co pozwala skrócić okres produkcji.

W czasie produkcji rozsady – rośliny powinny być regularnie dokarmiane. Rozsada produkowana w wielodoniczkach, szczególnie tych o najmniejszej objętości (taca rozsadowa z 285 czy 300 otworami), szybko wyczerpuje składniki odżywcze zawarte w niewielkiej ilości podłoża w doniczce. Stąd częstotliwość dokarmiania oraz dawka nawozu zależą od wielkości doniczek. Pierwszy raz można dokarmiać młode rośliny saletrą wapniową (w stężeniu 0,6–0,8%). Później najlepiej jest wykorzystać do tego celu nawozy wieloskładnikowe zawierające makro- i mikroskładniki. W kolejnych dniach prognozy pogody wskazują na podwyższenie temperatury powietrza i dobre nasłonecznienie. Warunki takie będą sprzyjały fotosyntezie i szybkiemu rozwojowi roślin. Tam, gdzie rośliny mają słabo rozwiniętą bryłę korzeniową warto je dokarmić nawozem zawierającym w swoim składzie fosfor. Tu szczególnie sprawdzi się nawóz ADOB® Profit 10-40-8+ mikro OiW . Do kolejnego dolistnego odżywienia roślin można używać nawozu o zrównoważonym składzie NPK. Dobre efekty da wykorzystanie dobrze rozpuszczalnego ADOB® Profit 18-18-18+mikro OiW .