Sezon rzodkiewkowy się rozkręca
Jednym z pierwszych warzyw wczesnych jest rzodkiewka. Na rynku pojawiły się już pierwsze rzodkiewki z upraw gruntowych. Tak z upraw w polu, ale okrywanych agrowłókniną. Pomimo niskich temperatur powietrza i gleby w nocy – na poziomie zaledwie kilku stopni Celsjusza, niektórzy producenci rozpoczęli zbiór tego warzywa z bardzo wczesnych terminów siewu (w marcu). Jakość jest bardzo dobra a cena towaru na Warszawskim Rynku Rolno-Spożywczym w Broniszach przyzwoita (maksymalnie 2,33 zł/pęczek). Uprawa rzodkiewki prowadzona jest w polu do późnej jesieni. Jej okres wegetacyjny jest krótki, ale satysfakcjonujące efekty produkcyjne nie są uzależnione od kilku kluczowych czynników. Jednym z nich jest nawożenie. Po pierwsze uwaga na azot. Częste są przypadki, kiedy nieodpowiednie dawki tego składnika stymulują wzrost liści a nie mają pozytywnego wpływu na tworzenie zgrubienia. Warto też pamiętać, że dla rzodkiewki bardzo ważny jest wapń. Niedobór tego pierwiastka to przykre konsekwencje w postaci: śluzowacenia korzeni, sinienia miąższu czy ciemnego koloru skórki. Z oferty naszej firmy w dokarmianiu roślin wapniem dobrze sprawdzi się nawóz ADOB® Ca IDHA + mikro. Dlaczego rekomendujemy ten nawóz? Ponieważ ma schelatowany wapń, ławo i szybko przyswajalny dla rzodkiewki.