Siewy buraków z suszą i przymrozkami w tle
Na południowym-zachodzie kraju rozpoczęły się siewy buraków cukrowych, aczkolwiek na pozostałym obszarze kraju rolnicy w wielu przypadkach jeszcze się wstrzymują. Przede wszystkim spowodowane to jest brakiem wody w glebie, ale także przymrozkami w nocy sięgającymi do –8 st. C. Niestety, tam gdzie zasiano je wcześnie, wschodzące rośliny mogą być narażone działanie ujemnych temperatur podczas wschodów. Podczas wschodów siewki buraka wytrzymują do –3 st. C. Jeśli mróz uszkodzi siewki to objawy będą widoczne po 3–4 dniach. Liścienie zaczynają wysychać, a siewka po wyrwaniu będzie miała brunatny korzeń. Niestety tak uszkodzona roślina wypadnie.
Pamiętajmy, że burak cukrowy do wytworzenia plonu na poziomie 70 t/ha potrzebuje ok. 130–140 kg/ha P2O5, 520-550 kg/ha K2O, 100-120 kg/ha MgO. W przypadku azotu bezpieczniej jest nie przekraczać dawki 100 kg N/ha, o ile jest to możliwe, aby uniknąć nadmiernego zasolenia gleby podczas kiełkowania. Burak ma także wysokie zapotrzebowanie na mikroelementy – szczególnie ważny jest bor i mangan, ale także sód. Składniki te w łatwo dostępnej i przyswajalnej formie zawiera nawóz ADOB® Mikro Burak Cukrowy, który został skomponowany ściśle do potrzeb tej rośliny. Oprócz azotu (N), potasu (K), siarki (S) i magnezu (Mg), zawiera także inne mikroelementy, jak: miedź (Cu), molibden (Mo), żelazo (Fe) i cynk (Zn). Nawóz ten wspomaga rozwój systemu korzeniowego, znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zgorzeli liścia sercowego, ale także zwiększa tolerancję roślin na okresowe niedobory wody i suszę.