Śmietka kapuściana na polach warzyw
Niestety, ale producenci warzyw już muszą się mierzyć ze szkodnikami. W wielu rejonach kraju śmietka wyrządza szkody. Przypomnimy, że śmietka kapuściana to mucha. Jej larwy należą do jednych z najgroźniejszych szkodników. Wysokie temperatury na początku maja uaktywniły dorosłe osobniki i aktualnie na bardzo wielu plantacjach kapusty, kalafiora czy brokułu samice złożyły jaja. Muchówka składa jaja tuż przy szyjce korzeniowej rośliny. Jaja są jasne, podłużne, można je dostrzec bez dodatkowych przyrządów optycznych. Larwy śmietki są białawe, beznogie, podobne do larw muchy domowej, wielkości poniżej 1 cm. Warto pamiętać, że larwy pierwszego pokolenia żerują głównie na korzeniach oraz w dolnych partiach łodygi. Zaatakowane rośliny słabną, a nawet zamierają, w wyniku utrudnienia pobierania wody i składników pokarmowych z gleby. W zwalczaniu śmietki bardzo ważny jest monitoring. Stwierdzenie więcej niż 2 muchówek dziennie w pułapce przez kolejne dwa dni lub ponad 10 jaj na kolejnych 10 roślinach, to sygnał do wykonania zabiegu preparatem chemicznym. Do cieczy roboczej można również dodać składniki pokarmowe. Jeżeli rośliny nie są jeszcze zaawansowane w rozwoju polecamy nawóz dolistny z przewagą fosforu np. ADOB® ProFit 10-40-8 + mikro OiW – ułatwi on zbudowanie silnego systemu korzeniowego, natomiast jeżeli warzywa intensywnie budują masę wegetatywną warto wykorzystać nawóz o zrównoważonym składzie. W tej sytuacji polecamy ADOB® ProFit 18-18-18 + mikro OiW.