Światowy Dzień Owoców i Warzyw
Dziś, 20 października przypada Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Święto to na świecie obchodzone jest każdego roku w trzeci piątek października. W roku bieżącym po raz 11 celebrowane jest to wydarzenia, bowiem jego obchody zostały zainicjowane 18 października 2013 roku. Głównym jego założeniem jest zwiększenie świadomości znaczenia owoców i warzyw w prawidłowej diecie. Przypomnimy, że w praktyce warzywa i owoce powinny stanowić aż połowę tego co jemy w ciągu dnia. Specjaliści wskazują, że w codziennej diecie powinno znaleźć się co najmniej 400 g warzyw i owoców. Dotrzymujecie tej normy?
Dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej – PIB z 2021 r. wskazują, że największym rocznym spożyciem w gospodarstwach domowych w naszym kraju cieszy się pomidor; prawie 10 kg/osobę. Często też sięgamy po ogórki (5,28 kg/osobę), cebulę, (5,04 kg/osobę) oraz kapustę (4,44 kg/osobę). W segmencie owoców królują oczywiście jabłka (11,15 kg/osobę).
Istotnym elementem produkcji żywności – jej właściwości odżywcze i zdrowotne – jest w dużym odżywienie roślin na etapie produkcji. Jako firma Nouryon / ADOB posiadamy nowoczesne, doskonale wyposażone laboratoria oraz centrum badawczo-rozwojowe, gdzie stale pracujemy nad rozwojem naszych produktów, aby jak najlepiej spełniały oczekiwania plantatorów, ale i konsumentów warzyw.