Aktualności

Szparagowy sezon na coraz wyższych obrotach

W Polsce rośnie zainteresowanie szparagiem, zarówno producentów jak i konsumentów; jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych (jego areał szacowany jest na 2500 ha). Aktualnie – za sprawa coraz korzystniejszej pogody (temperatury powietrza) jesteśmy w „przededniu” wysokiego plonowania roślin. Sezon zbioru wypustek rozpoczyna się wiosną na koniec IV i trwa do 20-24 czerwca. Początek tegorocznego sezonu był zimny, dlatego szparagi rosły słabo a ceny za gotowe warzywo były w hurcie na poziomie ok. 40 zł/kg. Na pocieszenie dla smakoszy tego warzywa dodamy, że aktualnie to ok. 20 zł/kg. W gospodarstwach są produkowane różnobarwne szparagi. Największą popularnością cieszą się szparagi białe (bielone) – otrzymujemy je gdy rosną w wałach z ziemi bez dostępu światła. Coraz powszechniejsze stają się szparagi zielone – rosną na świetle nad powierzchnią gleby. Warto wiedzieć, że szparagi bielone i zielone można uzyskać z tych samych odmian. Inne odmiany należy użyć jeżeli chce się produkować fioletowe wypustki.

Szparag ma silnie rozbudowany system korzeniowy i dlatego nawożenie plantacji jest zalecane na podstawie analizy prób gleby pobieranych do głębokości aż 60-90 cm (co 2 lata). Gdy wyrastają zielone pędy asymilacyjne należy, zwłaszcza na plantacjach jeszcze nieplonujących , zadbać o ich dobre odżywienie i zdrowotność. Pozwala to na szybkie rozbudowanie karpy. Z naszej oferty rekomendujemy nawóz dolistny o zrównoważonym składzie z szerokim pakietem mikroskładników ADOB® ProFit 18-18-18 + mikro OiW.