Trudne zakończenie sezonu warzywnego
Każdy sezon w produkcji warzyw zaskakuje; takie jest co prawda gospodarowanie pod przysłowiową chmurką. Ale że aż tak kłopotliwy będzie tegoroczny rok chyba nie spodziewał się nikt z nas. Przyniósł bowiem z sobą bardzo dużo czynników negatywnie wpływających na rozwój roślin. Patrząc tylko na ostatnie miesiące i na temperaturę powietrza widać, jak odbiegała ona od normy. Jak podaje IMGW-PIB średnia temperatura powietrza we wrześniu 2023 r. wyniosła w Polsce 17,7°C i była aż o 3,9 stopnia wyższa od średniej wieloletniej (1991-2020) dla tego miesiąca. Tegoroczny wrzesień pod względem termicznym był ekstremalnie ciepły w każdym regionie kraju. Z kolei średnia temperatura powietrza w październiku 2023 r. wyniosła w Polsce 10,9°C i była o 2,1 stopnia wyższa od średniej wieloletniej dla tego miesiąca. Tegoroczny październik klimatolodzy zaliczają do miesięcy anomalnie ciepłych. Najcieplejszym regionem Polski było Podkarpacie, gdzie średnia temperatura powietrza wyniosła 11,9°C (wyższa o 3,0 stopnie od normy). W takich warunkach wegetacja roślin przebiegała w przyspieszonym tempie, co może mieć swoje konsekwencje w okresie przechowywania towaru. Wielu producentów czekało na ochłodzenie, aby warzywa „wychłodziły” się przed umieszczeniem ich w magazynach. Listopad niestety znów zaskoczył dużą ilością opadów deszczu oraz śniegu i mrozem. Taka trudna, nieprzewidywalna jest produkcja warzyw pod wcześniej wspomnianą chmurką!