Aktualności

Uwaga na chowacze i słodyszka!

Po ociepleniu notuje się wyraźny wzrost aktywności szkodników w uprawie rzepaku. Kontynuują naloty chowacze łodygowe (chowacz brukwiaczek oraz chowacz czterozębny) oraz groźny w fazie pąkowania rzepaku słodyszek rzepakowy. Zalecamy monitoring plantacji w celu ustalenia liczebności szkodników. Poniżej przypominamy progi ekonomicznej szkodliwości, które wynoszą, dla:

  • chowacza brukwiaczka:  10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 kolejnych dni lub 2–4 chrząszcze na 25 roślinach;
  • chowacza czterozębnego: 20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni lub 6 chrząszczy na 25 roślinach;
  • słodyszek rzepakowy w okresie zwartego kwiatostanu: 1-2 chrząszczy na 1 roślinie.

Do walki wykorzystać można solo lub w mieszaninach pyretroidy (działają skutecznie w temperaturze poniżej 20 st. C), acetamipryd, tiachlopryd czy indoksakarb (szeroki zakres działania) lub chloropiryfos (działa w temperaturze powyżej 15 st.C). Pamiętać należy jednak, że Komisja Europejska wycofała chloropiryfos i ostateczny termin jego stosowania upływa w dniu 16 kwietnia 2020 r.