Aktualności

W buraku ćwikłowym wilgoć daje miejsce chwościkowi

W uprawie buraka ćwikłowego na najwcześniejsze terminy zbioru było mało miejsca dla grzybów, ponieważ wiosna była zimna a następnie sucha. Natomiast sytuacja zmieniła się w uprawie tego warzywa na przechowywanie. Od drugiej połowy lipca obserwujemy w wielu rejonach naszego kraju pogodę z umiarkowanymi lub średnimi opadami w krótkim czasie. Buraki dłużej pozostają wilgotne, dając więcej miejsca do rozwoju chwościka. Warto pamiętać, że intensywny rozwój sprawcy tej choroby (grzyba Mycospharella spp.) następuje przy optymalnej temperaturze od 22 stopni C i wilgotności powietrza 90-95%. Chociaż wiemy, że grzyby są obecne, mogą one jeszcze nie być widoczne ze względu na długi okres inkubacji, który w przypadku chwościka wynosi nawet 20 dni, ale przy dużej wilgotności powietrza może ulec skróceniu do zaledwie 6 dni. Objawy chwościka dla większości osób produkujących buraka są dobrze znane, to okrągłe, szarobrunatne plamy z czerwonobrunatną obwódką i srebrzystopopielatym środkiem. W ochronie roślin należy wykorzystać zarejestrowane do tego celu fungicydy (m.in. zawierające substancję czynną azoksystrobina, azoksystrobina + difenokonazol czy azoksystrobina + difenokonazol + tebukonazol). Planując przy okazji zabiegów ochrony dokarmianie dolistne roślin warto w fazie rozwoju części przeznaczonej do zbioru użyć nawozu zawierającego bor (np. ADOB® Bor), oraz zawierającego molibden (np. ADOB® 2.0) Mo. W tych warunkach ważne jest, aby nie lekceważyć chwościka. Jeśli liście obumierają szybciej, to może dojść do dużych strat w plonach.