Strona wykorzystuje pliki cookies w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z tej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w "Polityce Prywatności".


Zalecenia uprawowe
cebula

Rozwiń wszystkie

Zwiń wszystkie

Opis uprawy

Cebula jest jednym z głównych gatunków warzyw uprawianych w Polsce.
W intensywnej uprawie tej rośliny, gdzie głównym celem jest bardzo wysoki plon dobrej jakości, niezbędne jest optymalne zaopatrzenie uprawy w mikroskładniki. Cebula należy do grupy o średnich wymaganiach pokarmowych. Jednak ze względu na płytki i słabo rozwinięty system korzeniowy ma małą zdolność wykorzystywania składników pokarmowych z gleby, należy więc wzbogacać glebę w składniki pokarmowe w większym stopniu, niż wskazywałyby na to jej rzeczywiste potrzeby pokarmowe. O właściwy rozwój roślin warto zadbać już na etapie siewu nasion. Nawożenie startowe zapewnia cebuli dużo lepszy wzrost. Jest ona warzywem bardzo wrażliwym na zakwaszenie gleb; pH dla gleb mineralnych powinno wynosić 6,5-7,0, a dla gleb torfowych 5,5-6,5. Oznakami uprawy na glebach zakwaszonych są: słaby wzrost, drobne lub jasnozielone liście z żółknącymi wierzchołkami.
Nawożenie mineralne cebuli powinno być dostosowane do wyników badania zasobności gleby przeprowadzonego wiosną. Odżywianie dolistne stanowi jego uzupełnienie w momencie, gdy korzeń z powodu niekorzystnych warunków nie może pobrać składników z gleby (np. susza, podtopienie plantacji) oraz w celu uzupełnienia składników pokarmowych przez liście.

Program nawożenia