Potas na wybarwianie pomidora
O tym, że sezon pomidorowy 2025 w otwartym gruncie jest bardzo trudny mówi się w branży głośno. Patrząc aktualnie na temperatury panujące w ciągu dnia i w nocy oraz weryfikując przebieg pogody od maja do września widać, że tegoroczny sezon nie sprzyja produkcji w gruncie warzyw ciepłolubnych, czyli pomidora, papryki czy ogórka. Jak podaje IMGW średnia temperatura powietrza w lipcu wyniosła w Polsce 18,9 °C. Był to najchłodniejszy lipiec od 2020 r. Do poprawnego rozwoju roślin i produkcji plonu brakło ciepłych dni. W tej chwili zakłady przetwórcze rozpoczęły przerób surowca. Docierające do nas sygnały wskazują na duży problem z wydajnością plantacji najwcześniej zbieranych (plony w porównaniu do roku ubiegłego są znacznie niższe – w niektórych rejonach nawet 30%). Ponadto wysoką przeszkodą tegorocznego sezonu jest odpowiednie przeskoczenie wybarwienia pomidorów. Późne zawiązanie owoców oraz ich nierównomierne zawiązanie przez rośliny sprawia, że doprowadzenie większości pomidorów do wybarwienia typowego dla danej odmiany bywa trudne. Należy podkreślić, że na ten proces ma wpływ wiele czynników – temperatura, światło, wilgotność, nawożenie itp. Na wiele z tych czynników producent ma niewielki wpływ lub nie ma go wcale. Ale uwaga wielu badaczy stwierdziło korelację między zawartością potasu w liściach a wybarwieniem owoców. Przy niedoborze potasu spada w dojrzałych owocach zawartość likopenu i karotenu. Dobrą strategią dostarczenia tego składnika roślinom będzie aplikacja dolistna. Rekomendujemy tu dobrze rozpuszczalny i szybko wchłaniany nawóz ADOB ProFit 4-12-38 + mikro OiW w dawce 5 kg/ha.