Uwaga na mączniaka prawdziwego na plantacjach marchwi i pietruszki
W wielu rejonach Polski na plantacjach warzyw selerowatych, czyli marchwi i pietruszki, ale nie selera w dużym nasileniu występuje mączniak prawdziwy baldaszkowatych. Sprawcą tej choroby jest grzyb Erysiphe heraclei. Mączniak prawdziwy należy do najczęstszych chorób grzybowych, które mogą powodować znaczne straty ekonomiczne w szerokim zakresie roślin. Grzyb preferuje ciepły i suchy klimat, chociaż do rozprzestrzeniania się wymaga wysokiej wilgotności względnej. Objawy jego obecności na roślinach są widoczne na obu stronach liścia oraz na ogonkach liściowych. Pamiętajcie, że początkowo są to pojedyncze, lokalnie występujące plamy, jednak wraz z rozwojem procesu chorobowego powiększają one swoje rozmiary i mogą pokrywać całą powierzchnię zaatakowanych organów. Niestety taki obraz jest widoczny aktualnie na wielu polach na Mazowszu, na Kujawach czy też w Wielkopolsce. Dlaczego należy rośliny chronić? Ponieważ porażone liście obumierają, co prowadzi do zakończenia wzrostu pietruszki czy marchwi a to nie dość, że ograniczy plon to jeszcze utrudni zbiór korzeni. Warto również pamiętać, że w przypadku pietruszki pierwsze symptomy mączniaka najczęściej pojawiają się na ogonkach liściowych. Stosowanie chemicznych fungicydów jest podstawową metodą zwalczania mączniaka prawdziwego. Podczas zabiegów np. w marchwi do przechowywania użyć także nawozów dolistnych zawierających składniki pokarmowe, które mogą wspomóc magazynowanie towaru, np. zawierających wapń – polecamy z naszej oferty ADOB® Ca IDHA– 10% (1 kg/ha) czy ADOB® ProFit 4-12-38 + mikro Owoce i Warzywa (4-5 kg/ha).