Trwają siewy zbóż
W większość regionów kraju trwają siewy zbóż. Wkrótce je ukończyć powinni rolnicy z północno wschodnich regionów, najwięcej czasu na to mają rolnicy z południa, gdzie wegetacja trwa najdłużej. Reżimu co do terminu siewu przestrzegać muszą przede wszystkim producenci jęczmienia ozimego oraz żyta ozimego. Opóźnionego siewu nie lubi także pszenżyto. Jedynie pszenicę można posiać w terminie opóźnionym, ze względu na to, że gatunek ten może dokrzewiać się także wiosną. Pamiętać jednak należy, że błędem jest opóźnianie siewu bez wyraźnej przyczyny. Kłosy z opóźnionych siewów są krótsze o mniejszej liczbie kłosków i ziaren. Rośliny natomiast są słabiej ukorzenione, a więc bardziej wrażliwe na suszę wiosenną. Przy opóźnionym siewie należy także pamiętać o zwiększonej normie wysiewu i wyższej, wspomagającej krzewienie dawki azotu podanej wczesną wiosną.
Przed siewem nasiona obligatoryjnie należy potraktować dobrą zaprawą. Warto zastosować także nawóz donasienny. Wpływa on korzystnie na rozwój młodych siewek, w tym na tworzenie głębokiego i rozbudowanego systemu korzeniowego. Do zaprawiania proponujemy nasz płynny nawóz mikroskładnikowy ADOB®Starter. Produkt zawiera ważne dla zbóż mikroelementy: miedź (Cu), cynk (Zn) oraz mangan (Mn). Mikroelementy są schelatowane nowoczesnym, biodegradowalnym czynnikiem chelatującym IDHA, dzięki czemu są łatwo i szybko dostępne dla roślin.