Pomidorowa maszyna przetwórstwa ruszyła 10 dni wcześniej
We wtorek 10 sierpnia zakład HJ Heinz Polska w Pudliszkach rozpoczął, chyba jako pierwszy w Polsce przetwórstwo pomidora polowego w roku 2021. Sezon wegetacyjny w rejonie Wielkopolski nie należy do łatwych, ale szacuje się że plony będą dobre. Wysokie plony zapowiadają się także w rejonie Łowicza, na Kujawach czy we wschodniej części naszego kraju. Co ciekawe pomimo, że wiosna była chłodna, z późno występującymi przymrozkami i z dużą ilością opadów (przez to start wegetacji roślin był niełatwy), tegoroczna kampania pomidorowa w Wielkopolsce rozpoczęła się o 10 dni wcześniej jak w roku 2020. Pierwsze dostarczone pomidory miały dość wysoki poziom Brix – zawartość ekstraktu oznaczona refraktometrycznie decydująca o cenie surowca. Warto pamiętać, ze duży wpływ na ten parametr ma odżywienie potasem (np. nawóz ADOB® ProFit 4-12-38 + mikro Owoce i Warzywa), borem (np. nawóz ADOB® Bor) oraz wapniem (ADOB® Ca IDHA + mikro). Miejmy nadzieję, że w dalszej części sezonu pogoda będzie korzystna dla uzyskania wysokiej jakości i pozwoli osiągnąć wysoką cenę za dostarczony do przetwórni surowiec.