Trudny rok dla aronii
Owoce aronii są cenione za występowanie związków czynnych o właściwościach przeciwutleniaczy. Aronia to także bogactwo witamin, takich jak: B2, B3, B9 (kwas foliowy), C, E, A, K oraz makro- i mikroelementów: wapnia, magnezu, potasu, fosforu, sodu, żelaza i cynku. Po bardzo udanym ubiegłym sezonie dla producentów aronii, rok 2021 okazał się bardzo niekorzystny. Zbiory aronii w tym sezonie od samego początku przebiegają w niesprzyjających warunkach atmosferycznych Zróżnicowanie pogody na obszarze kraju od długotrwałych opadów deszczu powodujących zalewanie plantacji uniemożliwiające wjazd i dokończenie zbiorów aż po suszę w okresie przedzbiorczym powodującą przyschnięcie owoców, utrudniającą ich otrząsanie. Spowodowało to ogromne zróżnicowanie plonów, od przyzwoitych w środkowej i zachodniej Polsce do dramatycznie niskich na Podlasiu. W latach, w których mamy do czynienia z niesprzyjającymi warunkami pogodowymi, utrudniającymi pobieranie składników pokarmowych przez systemy korzeniowe szczególnie ważne są zabiegi nawożenia dolistnego umożliwiające dostarczenie roślinom niezbędnych składników w sposób szybki i skuteczny. Zakończenie zbiorów to jak w większości upraw krzewów jagodowych czas na zastosowaniu mikroelementów (boru i cynku) w postaci nawozów ADOB® Bor lub Solubor® DF oraz ADOB® 2.0 Zn IDHA – 10%