Aktualności

Pogoda wyhamowała kapustę pekińską 

W produkcji warzyw na jesienne zbiory dużym powodzenie – choć niestety z tendencją spadkową w ostatnich latach (głównie przez brak możliwości eksportu tego warzywa za naszą wschodnią granicę) cieszy się uprawa kapusty pekińskiej. W bieżącym sezonie warunki pogodowe nie sprzyjały optymalnemu rozwojowi tego warzywa, co widać aktualnie na wielu polach. Główki, które właśnie powinny być gotowe do zbioru – jak na zdjęciu – nie osiągnęły jeszcze dojrzałości zbiorczej i „potrzebują” niekiedy nawet kilka tygodni, aby dorosnąć. Otrzymujemy pytania czym, jakim składnikiem pokarmowym można wspomóc rośliny. Jeżeli temperatura powietrza będzie w najbliższym czasie na poziomie ponad 10 stopni Celsjusza, rośliny można dokarmić wieloskładnikowych nawozem ADOB® ProFit 4-12-38 + mikro Owoce i Warzywa (dawka 3-5 kg/ha). Ponadto myśląc o jakości czy przechowywaniu towaru dobrą inwestycją będzie dożywienie kapusty wapniem, np. używając do tego celu nawozu dolistnego ADOB® Ca IDHA + mikro. Poza zdolnością przechowalniczą wapń pozytywnie wpływa także m.in. na jędrność czy wytrzymałość na transport, czyli parametry bardzo istotne w obrocie tym warzywem. Oczywiście w niektórych gospodarstwach w sytuacji opóźnienia rozwoju kapusty pekińskiej praktykuje się okrycie plantacji agrowłókniną w celu zabezpieczenia przed uszkodzeniami przez przymrozki.