Ostatni dzwonek na mikroelementy
Wyjątkowo ciepły październik i początek listopada, sprzyjają wegetacji roślin. Wcześnie wysiane zboża, zwłaszcza jęczmień, są w fazie krzewienia, a pogoda sprzyja ich wegetacji. Rzepaki również cały czas wegetują – w wielu regionach kraju ciepły i wilgotny październik zdecydowanie poprawił ich kondycję. Oznacza to, że cały czas można jeszcze wzmocnić rośliny i jeszcze lepiej przygotować na ewentualne warunki stresowe i zimowanie. Najważniejsze jest, aby rośliny po zastosowaniu nawozu dolistnego wegetowały przynajmniej przez 10–14 dni, co oznacza, że powinny panować dodatnie temperatury. Dzięki temu rośliny pobiorą składniki pokarmowe podane w nawozach.
Dla zbóż ważne będą miedź, cynk, mangan i molibden, aczkolwiek warto także pamiętać o borze. Z kolei w rzepaku właśnie bor jest jednym z najważniejszych mikroelementów, ale także mangan, cynk czy miedź i molibden. W zbożach jesienią dawki poszczególnych mikroskładników powinny wynosić:
- cynk: 100–150 g/ha,
- mangan: 60–130 g/ha,
- miedź: 50 g/ha,
- molibden: 5–10 g/ha,
- bor: 20–30 g/ha.
Natomiast w rzepaku jesienią należy podać około:
- bor: 150 g/ha.
- mangan: 200 g/ha
- cynk: 50 g/ha,
- miedź: 40 g/ha,
- molibden: 10 g/ha.
Warto pamiętać, że mikroelementy, takie jak np. molibden, wzmacniają naturalną odporność roślin na grzyby chorobotwórcze. Cynk dodatkowo wzmocni tkanki, a molibden poprawi wykorzystanie pobranego już azotu, tak aby został wbudowany w tkanki.
W zbożach polecamy nawóz ADOB Mikro Zboże, w którym mikroelementy (poza molibdenem) są schelatowane przez EDTA, dzięki czemu są łatwo i szybko dostępne dla roślin. Zapewni on prawidłowy stan odżywienia zbóż w niezbędne składniki pokarmowe, wpływa kompleksowo na wzrost i rozwój roślin, poprawia ich wigor, kondycję, zdrowotność oraz zimotrwałość. W rzepaku natomiast polecamy nawóz ADOB Mikro Rzepak, który zawiera azot (N), siarkę (S) oraz duże ilości boru (B), manganu (Mn), molibdenu (Mo) oraz miedź (Cu), cynk (Zn) i żelazo (Fe). Mikroelementy w nawozie (poza borem i molibdenem) są schelatowane przez EDTA, dzięki czemu są łatwo i szybko dostępne dla roślin.
Jesienią można podać także siarczan magnezu: w zbożach 1–2-proc., a w rzepaku 3–4-proc. roztwór siarczanu siedmiowodnego (w przypadku siarczanu jednowodnego stężenie powinno być niższe o 1%).