Składniki na dużą główkę cebuli
Cebula w Polsce aktualnie jest bardzo zróżnicowana w rozwoju. Są plantacje bardzo dobre, ale i takie gdzie rośliny odbiegają znacznie od oczekiwań producentów; pogoda – zimna wiosna a następnie brak opadów – zrobiła swoje. Generalnie od końca czerwca mamy skracającą się długość dnia i sygnał dla roślin o rozwoju części tworzących główkę. Po upływie 14-15 tygodni od siewu zaczynają one wykształcać cebule, grubieje podstawa liści i osiągają one maksymalny wzrost. Obserwujemy już zgrubienia o 30, 40 oraz 50% średnicy, którą powinny mieć w czasie zbioru (to fazy BBCH 43, 44 i 45). Na jakie składnik pokarmowe warto zwrócić szczególną uwagę w tym czasie? W tym okresie rośliny bardzo dobrze reagują na dokarmianie m.in. potasem, wapniem, żelazem czy manganem. Warto pamiętać, że potas jest dominującym kationem w roślinie. Jest niezbędny w oddychaniu i metabolizmie węglowodanów. W sezonach wegetacyjnych z dużym niedoborem wody, komfortowe odżywienie cebuli w potas może mieć znaczący wpływ na charakter wzrostu (potas zwiększa tolerancję roślin na susze), plon cebuli i jej jakość. Dlatego w okresie tworzenia cebul, np. do wykonywanych zabiegów ochrony przeciwko chorobom czy szkodnikom (na plantacjach aktualnie występuje zagrożenie uszkodzenia cebuli przez Stemphylium oraz wciornastki) rekomendujemy użycie 4 kg/ha nawozu ADOB® Profit 4-12-38 + mikro OiW, ale też ADOB® FE IDHA i ADOB® Mn IDHA.