Znamy produkcję warzyw w 2023 r.
Główny Urząd Statystyczny podał wynikowy szacunek produkcji warzyw w 2023 r.. W najnowszym opracowaniu wskazuje, że łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) wyniosła ponad 3,8 mln t, tj. poziom niespełna 3% niższy w porównaniu z rokiem ubiegłym. Zbiory kapusty wg analityków wyniosły ok. 632 tys. t, czyli 2% mniej niż w 2022 r. Produkcję kalafiorów oszacowano na przeszło 128 tys. t, tj. o 3% mniej niż przed rokiem. Produkcję cebuli oceniono na ok. 636 tys. t, czyli o ok. 2% mniej niż w roku poprzednim, zbiory marchwi obniżyły się o prawie 7% do 578 tys. t, natomiast buraków zwiększyły się o ok. 7% do niemal 259 tys. t. Zbiory pomidorów gruntowych oszacowano na 171 tys. t, tj. na poziomie zbliżonym do uzyskanego w 2022 r., zaś produkcja ogórków zmalała o 9% do niespełna 132 tys. t. Zbiory pietruszki wyniosły 148 tys. t, czyli o ok. 10% mniej niż w roku poprzednim, selerów korzeniowych zmalały o ok. 4% do 106 tys. t, a kukurydzy cukrowej zwiększyły się o ok. 16% do 154 tys. t. Łączna produkcja dyni, kabaczków i cukinii wyniosła 405 tys. t i była o ok. 7% mniejsza niż rok wcześniej. Zbiory wszystkich pozostałych gatunków warzyw gruntowych szacuje się nieznacznie powyżej 502 tys. t.
Cieszymy się, że produkcja warzyw jest po raz kolejny na bardzo dobrym poziomie. Dziękujemy, za wykorzystanie do żywienia roślin ogrodniczych nawozów ADOB.