Aktualności

Ogórek potrzebuje teraz dobrej ochrony i nawożenia

W gospodarstwach ukierunkowanych na produkcję ogórka gruntowego sezon jest na pełnych obrotach. Rośliny są mocno zaawansowane w tworzeniu plonu. Wielu odwiedzonych w lipcu przez naszych doradców ogrodników, podkreśla że tegoroczne zbiory rozpoczęły się wcześniej, jak w minionych latach. Niestety także słychać, że kampania zbioru może się szybko zakończyć, ponieważ presja chorób jest bardzo, ale to bardzo duża. Które patogeny są w natarciu? Otóż jest to mączniak rzekomy dyniowatych (czyli poza ogórkiem można go spotkać np. na melonach i arbuzach, które są coraz częściej uprawiane w naszym kraju). Objawy, to na górnej stronie liści początkowo oliwkowozielone a następnie chlorotyczne, szybko powiększające się plamy. Na spodniej stronie liści występuje szary nalot zarodników grzyba, który jest diagnostyczną cechą choroby. Ponadto w tym sezonie w wielu rejonach deszczowa i ciepła pogoda sprzyja występowaniu bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka. Jej objawem są plamy chlorotyczne, wodniste, z „tłustym” połyskiem o średnicy kilku milimetrów. Palmy mają kanciasty kształt. Duża presja patogenów wymaga lustracji roślin oraz aplikacji fungicydów z zachowaniem rotacji substancji czynnych.
Intensywne tworzenie nowych przyrostów oraz plonu w sytuacji dużej presji chorób wymaga dobrego odżywienia ogórków. W aktualnej fazie rozwojowej warto  dolistnie dokarmić rośliny składnikami zawartymi w nawozie ADOB® ProFit 4-12-38 + mikro Owoce i Warzywa (ma dużo potasu, który jest kluczowy w reakcji na stres wodny) oraz ADOB® Bor (korzystnie wpływa na wiązanie owoców).