Cebula zimująca już rośnie
Cebula z siewu wiosennego trafia właśnie do magazynów, ale równolegle do tych prac rozkręca się produkcja cebuli zimującej. W niektórych gospodarstwach siew nasion „zimówki” wykonano w sierpniu a w wielu przesunięto go na wrzesień, aby „uciec” od okresu wegetacji z wysokimi temperaturami i szkodnikami – śmietką i wciornastkami. Podkreślić należy, że plon cebuli zimującej w dużej mierze zależy od warunków zimowania roślin. Decydują o tym nie tylko cechy genetyczne, ale także płodozmian, metoda uprawy gleby, termin siewu, nawozy, obsada itp. Zimotrwałość roślin budowana jest jesienią; powolny spadek temperatury sprzyja ich hartowaniu. Zwiększeniu zimotrwałości cebuli towarzyszy zwykle zmiana zawartości suchej masy, cukrów oraz wody. Badając tolerancje roślin na niskie temperatury naukowcy doszli do wniosku, że nawożenie mocno rzutuje na tworzenie zapasów składników odżywczych niezbędnych do uzyskania mrozoodporności. Dobre przezimowanie cebuli ułatwia komfortowe odżywienie roślin w mangan, molibden oraz miedź. Warto też postawić na potas, ponieważ jest on odpowiedzialny za gospodarkę wodną. Nawóz ADOB® ProFit 4-12-38 + mikro Owoce i Warzywa, to nawóz, który zawiera w swoim składzie te i inne mikroskładniki a forma chetalowa większości z nich gwarantuje szybką dostępność dla roślin.