Sezon brokułowy w pełni
Październik to czas, kiedy nasilają się prace na plantacjach brokułu; są to prace związane ze zbiorem róż z cyklu jesiennego. Tegoroczny sezon był pod wieloma względami trudny, a to za sprawą przebiegu pogody – wysokich temperatur powietrza i okresowych niedoborów wody. Aura miała decydujący wpływ na wzrost i rozwój roślin, na presję chorób, na pobieranie składników pokarmowych. Wysokie temperatury i niedostateczna ilość wody ograniczyły wykorzystanie potencjału plonotwórczego odmian, ograniczyły i utrudniły pobieranie składników pokarmowych z gleby. Zbiory brokułu pokazują, że w tym roku wystąpiło niedostateczne zaopatrzenie roślin w bor. Pierwiastek ten jest pobierany przez rośliny wraz z wodą w postaci kwasu borowego. Niedobory wody sprawiły, że rośliny pobrały go z gleby mało. Jednym z widocznych aktualnie objawów tego niewystarczającego zaopatrzenia w bor jest jamistość głąba (puste przestrzenie w łodygach) na wielu polach,; szczególnie w rejonach, gdzie gleby mają pH obojętne lub zasadowe.
Mając na uwadze fakt, że warzywo to jest szczególnie wrażliwe na niedobór boru, w różnych fazach rozwoju roślin – już u rozsady może wystąpić zanik stożka wzrostu, a na miejscu stałym słabo rozwinięty system korzeniowy czy brunatnienie róży – warto w kolejnym sezonie postawić na dolistne dożywianie brokułów borem. Rekomendujemy do tego celu nawóz płynny ADOB® Bor (15% boru) czy w postaci szybko rozpuszczalnego w wodzie mikrogranulatu Solubor® DF (17,5% boru).