Można jeszcze podać wapno?

Oczywiście, najlepiej jest ten zabieg przeprowadzić wcześniej, ale nie zawsze jest to możliwe. Nie wszędzie warunki wilgotnościowe są optymalne do wykonywania zabiegów uprawowych, jak choćby orki zimowej. Jednak, w regionach, w których są one możliwe, jest to także ostatni moment na przeprowadzenie regulacji odczynu gleby. Po zbiorze kukurydzy ściernisko najlepiej jest rozdrobnić, z jednej strony zwalczamy zimujące larwy omacnicy prosowianki, z drugiej ułatwia to rozkład i mineralizację resztek pożniwnych.

Zobacz więcej >

Międzyplon ozimy można zmulczować

Jednym z bardziej popularnych Ekoschematów było: Rolnictwo węglowe i zarządzanie składnikami odżywczymi. W listopadzie Ministerstwo Rolnictwa wydało komunikat dotyczący praktyki “Międzyplony ozime lub wsiewki śródplonowe” realizowanej właśnie w ramach tego ekoschematu. Generalnie rolnicy korzystający z niego, uprawiając międzyplony ozime mają obowiązek ich utrzymania co najmniej do 15 lutego roku następującego, po którym został złożony wniosek o przyznanie płatności.

Zobacz więcej >

Są problemy z jakością cebuli

Produkcja warzywnicza w gruncie cebulą stoi. Jest to chętnie uprawiane warzywo w wielu rejonach naszego kraju (najwięcej cebuli jest na Kujawach). Ogólnie produkcja w tym sezonie oszacowana została na koniec września przez GUS na 667 000 ton (niżej, jak miało to miejsce na koniec lipca, kiedy to GUS zakładał produkcję na poziomie 695 000 ton). Patrząc na Europę także docierają informacje, że tegoroczny sezon odznaczył się nie tylko wzrostem areału, ale też uzyskanymi wyższymi plonami.

Zobacz więcej >

Spadki temperatury a proces hartowania

Ochłodzenie w trzeciej dekadzie listopada sprzyja procesom hartowania ozimin – zbóż i rzepaku. Trzeba jednak pamiętać, że odporność roślin na mróz zależy nie tylko od tego, do ilu stopni spadnie temperatura, ale przede wszystkim od kondycji roślin, stopnia ich zahartowania, odżywienia w makro (NPK Mg czy S)-, a przede wszystkim mikroskładniki (dla zbóż szczególnie ważne są: Mn, Cu, Zn, a dla rzepaku: B, Mn czy Mo), które zwiększają odporność roślin na mróz i niekorzystne warunki zimowania.

Zobacz więcej >

Przebarwienia rzepaku

Ciepły październik i początek listopada, sprzyjają wegetacji roślin. Wcześnie wysiane zboża, zwłaszcza jęczmień, są w fazie krzewienia, a pogoda sprzyja ich wegetacji. Rzepaki również cały czas wegetują – w wielu regionach kraju ciepły i wilgotny październik zdecydowanie poprawił ich kondycję. Widać to szczególnie po obfitej masie liściowej na wielu plantacjach. Oznacza to, że cały czas można jeszcze wzmocnić rośliny i jeszcze lepiej przygotować na ewentualne warunki stresowe i zimowanie.

Zobacz więcej >

Polska silna areałowo w pietruszce

W całym kraju trwają zbiory pietruszki. W tym roku zajmuje ona ok. 8000 hektarów. Najwięcej białych korzeni jest do zebrania w województwach: świętokrzyskim, kujawsko-pomorskim, małopolskim i wielkopolskim (w tych województwach jest ponad 60% areału uprawy). Prym w uprawie wiodą gminy Wodzisław (473 ha) i Skalbmierz (402 ha).

Zobacz więcej >