Rozpoczyna się paprykowy sezon 2024

W zagłębiach produkcji papryki aktualnie trwają intensywne prace związane z przygotowaniem  stanowisk, tuneli do założenia upraw papryki. Fala ostatnich mrozów (lokalnie odnotowywano nawet —7 stopni C) i przymrozków przesunęła  rozpoczęcie nasadzeń w miejscu stałym, ale prognozy na najbliższy czas wskazują, że warunki pogodowe — zwłaszcza temperatura — poprawią się znacznie, co pozwoli na umieszczenie papryki — warzywa ciepłolubnego — w nieogrzewanych tunelach.

Zobacz więcej >

W końcu ruszą siewy kukurydzy

Nareszcie w prognozach pogody znajdziemy optymistyczne informacje o spodziewanym ociepleniu, a tym samym w końcu pojawi się okno pogodowe na siew kukurydzy. Choć są też rolnicy, którzy zrobili to wyjątkowo wcześnie (między innymi rejon Dolnego Śląska), wykorzystując wysokie temperatury  w pierwszej dekadzie kwietnia. W tym roku sytuacja pod tym względem wilgotności gleby jest zdecydowanie lepsza niż w poprzednich latach, bo zazwyczaj okres siewu kukurydzy zbiegał się ze brakiem wody w glebie, a niekiedy wręcz z suszą.

Zobacz więcej >

Cebula zimująca przyspieszyła wegetację, potrzebuje  ochrony i składników pokarmowych

Tegoroczny sezon cebulowy jest całkowicie odmienny od tego jaki pamiętamy z roku ubiegłego. Rok 2023 był długo zimny a następnie brakowało wody w glebie. W 2024 mamy na razie dużo wody a ponadto temperatury wysokimi poziomami zaskakują nawet meteorologów. W konsekwencji tych warunków, cebula zimująca na wielu plantacjach wykazuje przyspieszony – o ok. 3 tygodnie w porównaniu z sezonem 2022/2023 – rozwój części nadziemnej.

Zobacz więcej >

Intensywny wzrost nowalijek

Proszę Państwa Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej – PIB podał, że luty 2024 roku był rekordowym w historii pomiarów IMGW-PIB pod względem termicznym. Średnia temperatura powietrza dla Polski wyniosła 5,7°C i była wyższa o 5,9°C od średniej z wielolecia 1991-2020 dla tego miesiąca. Rekordowo wysokie temperatury, a także obfite opady wywarły duży wpływ na wegetację roślin.

Zobacz więcej >

Słodyszek grasuje już w pąkach rzepaku

Idą kolejne ciepłe dni, a wraz z nimi zwiększy się aktywność owadów, w tym szkodników rzepaku. Rośliny są w dość zaawansowanej fazie rozwojowej jak na tą porę roku i szczególnie na południu kraju widoczny jest już odsłonięty zielony pąk kwiatostanowy. Im dalej na północ tym pąk jest bardziej schowany pomiędzy liśćmi. Warto w najbliższych dniach lustrować uprawę pod kątem występowania słodyszka rzepakowego. Szkodnik ten masowo już nalatuje na plantacje rzepaku, a z racji tego, że rośliny są w fazie pąkowania stanowi dla niego duże zagrożenie.

Zobacz więcej >

Niebawem pora na T1 w zbożach

Kilka dni ocieplenia spowodowało, że w wielu regionach dobrze rozwinięte łany zbóż, nie tylko z wczesnych siewów, wchodzą w fazę strzelania w źdźbło (BBCH 30), a niektóre już osiągnęły fazę 1. kolanka (BBCH 31). Pierwsze kolanko to idealny moment na zabieg regulacji oraz na wykonanie zabiegu fungicydowego T1. W tym stadium na głównym źdźble kolanko wyczuwalne jest około 1 cm nad węzłem krzewienia. Chodzi o skrócenie dolnych międzywęźli oraz usztywnienie źdźbła u podstawy.

Zobacz więcej >