Zbiory porzeczek

Według informacji Polskiego Stowarzyszenia Plantatorów Porzeczek, w bieżącym roku zbiory porzeczek czerwonych odmiany ‘Jonkheer van Tets’ rozpoczęły się w pierwszej dekadzie lipca. Wysokie temperatury w miesiącu czerwcu przyspieszyły także zbiory czarnych porzeczek podstawowej odmiany ‘Tisel’, jak również spowodowały wcześniejsze dojrzewanie odmian ukraińskich ‘Sofijewskaja’ i ‘Wernisaż’.

Zobacz więcej >

Pogoda sprzyja chwościkowi buraka!

Opady deszczu i wysokie temperatury, które wystąpiły w wielu rejonach, sprzyjają szybkiemu rozwojowi chwościka buraka. Na niektórych plantacjach pojawiły się pierwsze objawy chwościka. Niektórzy rolnicy wykonali już pierwszy zabieg. Pamiętajmy, że najbardziej skuteczne w walce z tą chorobą, jest zwalczanie pierwszych objawów infekcji.

Zobacz więcej >

Winorośl

Winorośl należy do najczęściej uprawianych roślin owocowych na świecie. Plonowanie winorośli, jakość owoców deserowych a także cechy powstającego wina oprócz warunków klimatycznych zależą także od stanu odżywienia roślin. Niezwykle istotnym makroskładnikiem pod względem którego rośliny winorośli mają najwyższe zapotrzebowanie jest potas (K).

Zobacz więcej >

Uwaga na mączniaka w cebuli 

Warunki pogodowe w bieżącym tygodniu oraz prognozy na najbliższe dni wskazują, że Peronospora destructor – sprawca mączniaka rzekomego może się mocno uaktywnić. Już na niektórych polach widać pierwsze objawy jego działalności. Zagrożenie chorobą w głównej mierze zależy od obecności czynnika infekcyjnego.

Zobacz więcej >

Fasola bardzo lubi mikroskładniki

Tegoroczny sezon w uprawie fasoli jest dość kłopotliwy m.in. za sprawą trudnych, na początku okresu wegetacji, warunków klimatyczno-glebowych z jakimi przyszło się zmierzyć kiełkującym nasionom a ponadto za sprawą dużej presji śmietki – glebowej czy kiełkówki. W efekcie żerowania szkodników na polach widoczne są placowe miejsca pozbawione fasoli.

Zobacz więcej >

Chwościk w blokach startowych

W zeszłym sezonie presja chwościka buraka była bardzo duża. Wiele plantacji z powodu silnego porażenia liści chwościkiem straciła na masie korzeni oraz na zawartości cukru. Są już pierwsze sygnały o tym, że chwościk się pojawił na pierwszych plantacjach.

Zobacz więcej >