Zbiór pierwszego pokosu z suszą w tle

Niedobór wody i jej pogłębiający się deficyt, tak naprawdę trwający od marca, odciska swoje piętno nie tylko na polach uprawnych, ale także na użytkach zielonych. Susza i wysokie temperatury, sprawiały, że roślinność łąkowa broniąc się przed stresem, szybciej zaczęła przechodzić z fazy wegetatywnej w generatywną. Po trawach widać to w postaci szybszego kłoszenia i wyrzucania kwiatostanów.

Zobacz więcej >

Śmietka kapuściana na polach warzyw

Niestety, ale producenci warzyw już muszą się mierzyć ze szkodnikami. W wielu rejonach kraju śmietka wyrządza szkody. Przypomnimy, że śmietka kapuściana to mucha. Jej larwy należą do jednych z najgroźniejszych szkodników. Wysokie temperatury na początku maja uaktywniły dorosłe osobniki i aktualnie na bardzo wielu plantacjach kapusty, kalafiora czy brokułu samice złożyły jaja. Muchówka składa jaja tuż przy szyjce korzeniowej rośliny.

Zobacz więcej >

O czym należy pamiętać, gdy rzepak kwitnie

Pola z rzepakami robią się coraz bardziej intensywnie żółte co oznacza, że kolejne plantację wchodzą w fazę kwitnienia. Rzepak nadal przyrasta na długość, rozwija oraz wydłuża pędy boczne. Kwitnienie rzepaku trwa zazwyczaj od 2 do 4 tygodni. Okres kwitnienia należy traktować jako newralgiczny dla rozwoju roślin, ale także ukształtowania się ostatecznego potencjału plonowania. Tylko dobrze odżywiony wcześniej rzepak, zaopatrzony w wodę może wydać dobry plon. Kwitnienie rzepaku to przede wszystkim czas ochrony przed zgnilizną twardzikową – najgroźniejszą chorobą rzepaku, ale także przed szarą pleśnią oraz czernią krzyżowych.

Zobacz więcej >

Szparagowy sezon na coraz wyższych obrotach

W Polsce rośnie zainteresowanie szparagiem, zarówno producentów jak i konsumentów; jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych (jego areał szacowany jest na 2500 ha). Aktualnie – za sprawa coraz korzystniejszej pogody (temperatury powietrza) jesteśmy w „przededniu” wysokiego plonowania roślin. Sezon zbioru wypustek rozpoczyna się wiosną na koniec IV i trwa do 20-24 czerwca. Początek tegorocznego sezonu był zimny, dlatego szparagi rosły słabo a ceny za gotowe warzywo były w hurcie na poziomie ok. 40 zł/kg. Na pocieszenie dla smakoszy tego warzywa dodamy, że aktualnie to ok. 20 zł/kg.

Zobacz więcej >

Rzepaki zaczynają kwitnąć

Nie wszędzie w całym kraju wygląda to jednakowo, a dodatkowo dochodzą jeszcze różnice we wczesności odmian czy wysokości nawożenia, ale także widać różnice w potencjale stanowiska. Mamy zatem z jednej strony np. w Wielkopolsce, Dolnym Śląsku czy Lubuskim oraz na Kujawach początek kwitnienia, a z drugiej na wschodzie czy na północy, ale także np. na północy Opolszczyzny rzepaki średnio są w fazie pąkowania. Jednak długość dnia, a przede wszystkim ciepła i słoneczna pogoda pobudzą rośliny do intensywnego wzrostu, tym bardziej, że azot z 1 . i 2. dawki zaczął działać z opóźnieniem.

Zobacz więcej >

Strzelanie w źdźbło – dobry czas na dokarmianie zbóż

Powoli warunki pogodowe się stabilizują. Coraz częściej ustępują nocne przymrozki, a temperatura dobowa jest coraz wyższa. Oziminy nadrabiają niewielkie opóźnienie w fazach ze względu na chłodny kwiecień i suchy marzec. Biomasa liści będzie teraz intensywnie przyrastać. Niestety na wielu plantacjach dostrzegalne są liczne przebarwienia. Wynikają one z różnych przyczyn, najczęściej fizjologicznych. Należy zwrócić uwagę na fakt, że brak opadów w marcu, oraz stosunkowo niskie temperatury w kwietniu nie sprzyjały dobremu wykorzystaniu zastosowanych nawozów mineralnych (w tym głównie azotu).

Zobacz więcej >