Pogoda wyhamowała kapustę pekińską 

W produkcji warzyw na jesienne zbiory dużym powodzenie – choć niestety z tendencją spadkową w ostatnich latach (głównie przez brak możliwości eksportu tego warzywa za naszą wschodnią granicę) cieszy się uprawa kapusty pekińskiej.

Zobacz więcej >

Na polach sałaty, kalafiora czy kapusty pekińskiej widać problem z pobieraniem wapnia 

Wapń, to jeden z bardzo ważnych makroskładników w budowaniu wielkości i jakości plonu warzyw. Niestety często obserwujemy niedobory tego składnika i związane z tym choroby fizjologiczne warzyw, ponieważ jest kilka czynników utrudniających jego pobieranie i przemieszczanie w roślinie.

Zobacz więcej >

Idealny moment na regulację pokroju rzepaku

Rzepaki wysiane w optymalnym terminie agrotechnicznym znajdują się w fazie 4-6 liści właściwych (BBCH 14-16), co oznacza, że jest to idealny moment na wykonanie regulacji pokroju roślin. W tym roku ze względu na silne opady nawalnych deszczy, nie we wszystkich regionach jednak udało się je zasiać w optymalnym terminie.

Zobacz więcej >

Pomidor gruntowy – efekty agrotechniki producenta z „cegiełką żywieniową” ADOB

Tegoroczny sezon w produkcji pomidora gruntowego rozpoczął się bardzo trudno – pisaliśmy o opóźnionej wiośnie i konieczność przetrzymania rozsady, niskich temperaturach, wręcz mrozach po wysadzeniu roślin na pola, nawalnych opadach deszczu. W dalszej jego części sytuacja poprawiła się i rośliny, o dziwo, nadrobiły straty masy wegetatywnej ze słabego startu sezonu.

Zobacz więcej >

Czas na dokarmianie rzepaku i regulacje pokroju

Rzepak nie miał łatwego startu. Bardzo często dochodziło po opadach do zaskorupienia gleby i wraz długo utrzymującą się dużą wilgocią glebową dochodziło do zaburzeń powietrzno-wodnych, co mogło wpływać na ograniczony wzrost i rozwój roślin. W efekcie na roślinach już widać przejaśnienia czyli pierwsze objawy niedoborów składników.

Zobacz więcej >

Trudny rok dla aronii

Owoce aronii są cenione za występowanie związków czynnych o właściwościach przeciwutleniaczy. Aronia to także bogactwo witamin, takich jak: B2, B3, B9 (kwas foliowy), C, E, A, K oraz makro-​ i mikroelementów: wapnia, magnezu, potasu, fosforu, sodu, żelaza i cynku. Po bardzo udanym ubiegłym sezonie dla producentów aronii, rok 2021 okazał się bardzo niekorzystny.

Zobacz więcej >