Zabiegi pozbiorcze w sadach

Zbiory jabłek w naszym kraju powoli dobiegają końca. Okres pozbiorczy jest kluczowym momentem w cyklu produkcyjnym, kiedy należy zadbać o regenerację drzew i odpowiednie przygotowanie ich do zimowego spoczynku. Właściwe zabiegi wykonane jesienią mają decydujący wpływ na kondycję drzew, ich odporność na mróz oraz jakość plonu w kolejnym sezonie.

Zobacz więcej >

Współpraca ADOB i Hazera w akcji!

Mamy dla Was świetne wieści z gospodarstwa w Kikole (powiat włocławski)! Dzięki współpracy naszych firm, zrealizowaliśmy wyjątkowe wdrożenie nawozowe dla kolekcji odmian pomidora gruntowego.
Pomimo chłodnej wiosny, która opóźniła wysadzanie roślin, nasze pomidory szybko się zregenerowały i rozpoczęły intensywne owocowanie!

Zobacz więcej >

Pilnuj mszyc i wzmocnij oziminy

Deszczowa pogoda uniemożliwia w wielu regionach kraju siew zbóż ozimych, szczególnie później sianej pszenicy. Najwcześniej siany jęczmień, w wielu rejonach został zasiany w terminie i jest w fazie 2-3 liści. Jest to jedno z bardziej wrażliwych zbóż jesienią ze względu na ryzyko porażenia przez wirusa żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV), którego wektorem są przede wszystkim mszyce, ale mogą go też przenosić skoczki.

Zobacz więcej >

Regulacja i wzmocnienie rzepaku

W tym sezonie mamy w kraju bardzo zróżnicowane pod względem rozwoju plantacje rzepaków. Począwszy od tych najmocniejszych, które były wysiane w drugiej dekadzie sierpnia, które w pod koniec drugiej  dekady września rozwinęły już ok. 8 liści i są już po pierwszym zabiegu regulacji pokroju. Takie plantacje na pewno będą wymagały kolejnego zabiegu, aby uniknąć ryzyku nadmiernego wybujania roślin i zapewnić jak najlepsze warunki przezimowania. Są także plantacje, na których rośliny wykształciły w tym okresie ok. 4 liście właściwe i te mają szansę uzyskać fazę 9–10 liści przed zimą.

Zobacz więcej >

Uwaga na mączniaka prawdziwego na plantacjach marchwi i pietruszki

W wielu rejonach Polski na plantacjach warzyw selerowatych, czyli marchwi i pietruszki, ale nie selera w dużym nasileniu występuje mączniak prawdziwy baldaszkowatych. Sprawcą tej choroby jest grzyb Erysiphe heraclei. Mączniak prawdziwy należy do najczęstszych chorób grzybowych, które mogą powodować znaczne straty ekonomiczne w szerokim zakresie roślin.

Zobacz więcej >

Maliny jesienne – jak zadbać o trwałość pozbiorczą?

Wrzesień to okres intensywnych zbiorów malin jesiennych. To owoce wyjątkowo delikatne, które bardzo szybko tracą jędrność i podatne są na uszkodzenia mechaniczne oraz choroby. Dlatego odpowiednie podejście do zbioru i przechowywania ma ogromne znaczenie – zarówno dla jakości owoców trafiających do odbiorców, jak i dla ograniczenia strat u plantatora.

Zobacz więcej >