Pilnuj mszyc i wzmocnij oziminy

Deszczowa pogoda uniemożliwia w wielu regionach kraju siew zbóż ozimych, szczególnie później sianej pszenicy. Najwcześniej siany jęczmień, w wielu rejonach został zasiany w terminie i jest w fazie 2-3 liści. Jest to jedno z bardziej wrażliwych zbóż jesienią ze względu na ryzyko porażenia przez wirusa żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV), którego wektorem są przede wszystkim mszyce, ale mogą go też przenosić skoczki.

Zobacz więcej >

Duża presja fuzariozy kolb kukurydzy. Uwaga na fuzariozę kolb.

Kukurydza ziarnowa tylko w niewielu regionach kraju zaczyna uzyskiwać dojrzałość fizjologiczną, czyli tzw. stadium czarnej plamki. Dotyczy to w większość odmian z grupy wczesnej i średnio wczesnej (FAO od 200 do 240). Niestety, mokra pogoda temu procesowi nie sprzyja. Dodatkowo na początku października wystąpiły lokalne przymrozki sięgające -5 st. C, które mogły zatrzymać procesy fizjologiczne kukurydzy.

Zobacz więcej >

Regulacja i wzmocnienie rzepaku

W tym sezonie mamy w kraju bardzo zróżnicowane pod względem rozwoju plantacje rzepaków. Począwszy od tych najmocniejszych, które były wysiane w drugiej dekadzie sierpnia, które w pod koniec drugiej  dekady września rozwinęły już ok. 8 liści i są już po pierwszym zabiegu regulacji pokroju. Takie plantacje na pewno będą wymagały kolejnego zabiegu, aby uniknąć ryzyku nadmiernego wybujania roślin i zapewnić jak najlepsze warunki przezimowania. Są także plantacje, na których rośliny wykształciły w tym okresie ok. 4 liście właściwe i te mają szansę uzyskać fazę 9–10 liści przed zimą.

Zobacz więcej >

Opóźnione dojrzewanie i zbiory kukurydzy kiszonkowej

W poprzednim roku na przełomie sierpnia i września sieczkarnie pracowały pełną parą lub praktycznie kończył się zbiór kukurydzy przeznaczonej na kiszonkę. W tym roku tylko w niektórych regionach kraju w pierwszej dekadzie września kukurydza osiągnęła odpowiednią wilgotność do zbioru, tj. 34-35% suchej masy, i to przede wszystkim dotyczy odmian o wczesnych o niższym FAO.

Zobacz więcej >

Rzepak dobrze odżywiony lepiej zimuje

Opóźnione żniwa zbóż spowodowały także skrócenie czasu na przygotowanie stanowiska do siewu rzepaku. Tam, gdzie ich plony  były dobre, trzeba się także liczyć z większym pobraniem składników pokarmowych z gleby. Dlatego ważne jest, aby zadbać o dobre odżywienie rzepaku.

Zobacz więcej >

Żniwa nabrały rozpędu – zbadaj glebę i ureguluj odczyn

Żniwa nareszcie ruszyły z kopyta. Mokry lipiec i początek sierpnia uniemożliwiały praktycznie wjazd w pole i zbiór rzepaku oraz zbóż. Plony i parametry pszenicy są zadowalające, a niekiedy nawet bardziej niż zadowalające.

Zobacz więcej >