Po żniwach zbadaj glebę

Żniwa nabierają rozpędu, większość jęczmieni jest już zebranych, coraz więcej kombajnów wjeżdża w rzepak. Czas po żniwach to idealny moment na pobranie prób glebowych i wykonanie analizy na zawartość podstawowych składników pokarmowych (fosfor, potas, magnez) i oznaczenie pH. Koszt takiej analizy w Stacji Chemiczno-Rolniczej to ok. 13 zł za próbkę.

Zobacz więcej >

Rzepak sypie przeciętnie

Tegoroczne żniwa z każdym dniem przyspieszają. Zbierany jest nadal przede wszystkim rzepak, którego nasiona w czasie upałów osiągają już niską wilgotność. W niektórych regionach większość plantacji jest już skoszonych, stąd można już mówić o pierwszych wynikach produkcyjnych. A te nie  napawają optymizmem. Sygnały z Dolnego Śląska, Opolszczyzny mówią o słabych plonach rzędu 2-3t/ha. Im bardziej na północ tym częściej plony zamykają się w wyższym przedziale 3 maksymalnie 4t/ha.

Zobacz więcej >

Silne uderzenie zarazy ziemniaka

Ten rok nazywany jest przez producentów ziemniaka „zarazowym” i nie bez powodu. Przyspieszenie wegetacji, ale także ciepła i wilgotna pogoda spowodowały, że sprawca zarazy ziemniaka miał idealne warunki do rozwoju i jego presja była bardzo wysoka. Na dodatek choroba zaatakowała zdecydowanie wcześniej, bo pierwsze zabiegi, np. w Wielkopolsce, przeprowadzano już w trzeciej dekadzie maja.

Zobacz więcej >

Kłosy pszenicy pod presją chorób

Pszenica ozima kończy nalewać ziarno i tym samym powoli zakańcza wegetację. Punktowe opady po okresie posusznym sprzyjały temu procesowi, stąd nadzieja na to, że rośliny wykształcą dorodne ziarno (to jednak złożone zagadnienie gdyż masa tysiąca ziaren i jakość ziarna to wypadkowa wielu czynników agrotechnicznych oraz pogodowych). Niestety często zdarza się tak, że opady, szczególnie te o charakterze nawalnym, połączone z silnym wiatrem przyczyniły się do tego, że lokalnie zboża powylegały. Ziarno staje się coraz cięższe, a źdźbła kruche i podatne na wyleganie.

Zobacz więcej >

Na Opolszczyźnie kombajny wjechały w jęczmień

Upały i słoneczna pogoda przyspieszyły zbiór jęczmienia i na południu kraju kombajny wjechały w jęczmień browarny ozimy, przede wszystkim kombajny ruszyły w odmiany wcześniej dojrzewające. Teraz systematycznie coraz częściej będą się one pojawiać w kolejnych regionach kraju (Dolny Śląsk, południe Wielkopolski), zwłaszcza na słabszych stanowiskach. ozimego.

Zobacz więcej >

Chwościk zaatakował wcześniej

Zazwyczaj przełom czerwca i lipca to moment rozpoczęcia intensywnego monitoringu plantacji pod kątem wystąpienia chwościka. W tym roku jednak pierwsze symptomy porażenia chwościkiem obserwujemy już w pierwszej połowie czerwca. Sprzyja temu przebieg pogody – ciepło i opady deszczu. Poprzednie sezony pokazują, że walkę z tą chorobą należy zacząć zanim zaobserwujemy pojawienie się symptomów na roślinach.

Zobacz więcej >