Spadki temperatury a proces hartowania

Ochłodzenie w trzeciej dekadzie listopada sprzyja procesom hartowania ozimin – zbóż i rzepaku. Trzeba jednak pamiętać, że odporność roślin na mróz zależy nie tylko od tego, do ilu stopni spadnie temperatura, ale przede wszystkim od kondycji roślin, stopnia ich zahartowania, odżywienia w makro (NPK Mg czy S)-, a przede wszystkim mikroskładniki (dla zbóż szczególnie ważne są: Mn, Cu, Zn, a dla rzepaku: B, Mn czy Mo), które zwiększają odporność roślin na mróz i niekorzystne warunki zimowania.

Zobacz więcej >

Przebarwienia rzepaku

Ciepły październik i początek listopada, sprzyjają wegetacji roślin. Wcześnie wysiane zboża, zwłaszcza jęczmień, są w fazie krzewienia, a pogoda sprzyja ich wegetacji. Rzepaki również cały czas wegetują – w wielu regionach kraju ciepły i wilgotny październik zdecydowanie poprawił ich kondycję. Widać to szczególnie po obfitej masie liściowej na wielu plantacjach. Oznacza to, że cały czas można jeszcze wzmocnić rośliny i jeszcze lepiej przygotować na ewentualne warunki stresowe i zimowanie.

Zobacz więcej >

Niedobór boru w rzepaku

Na niektórych wcześnie wysianych i silnie rozwiniętych rzepakach pojawiły się pierwsze objawy niedoboru boru. Gdzie ich szukać? Przede wszystkim na korzeniu. Jeśli po jego rozcięciu zauważymy brązowawe przebarwienia tkanki, możemy przypuszczać, że to właśnie pierwsze objawy niedoboru tego składnika. Dlaczego bor jest taki ważny? Ułatwia on gromadzenie cukrów rozpuszczalnych – to jeden z ważniejszych procesów podczas hartowania na mróz – oraz siarki.

Zobacz więcej >

Wzmocnij oziminy przed mrozem

Z jednej strony nocne przymrozki z drugiej ocieplenie temperatury w ciągu dnia do nawet ok. 20 st. C (w zależności od regionu kraju) w drugiej dekadzie października sprzyjają stopniowemu hartowaniu roślin i przygotowywaniu ich na okres spoczynku zimowego. To także dobry moment na wzmocnienie tego procesu poprzez dostarczenie oziminom, zbożom i rzepakom, niezbędnych mikroelementów, które wybitnie korzystnie wpływają na poprawę ich kondycji, co tym samym także polepszy tolerancję na stresy oraz odporność na mróz.

Zobacz więcej >

Gnatarz i tantniś zaatakowały rzepaki

Ciepły wrzesień wyjątkowo aktywował szkodniki, szczególnie narażone były plantacje rzepaku, tym bardziej, że w wielu rejonach założono je nawet o 10-14 dni wcześniej niż zazwyczaj. W tym sezonie obserwowaliśmy już pchełki, mszyce, tantnisia krzyżowiaczka, czy śmietkę kapuścianą na rzepakach, a w minionym tygodniu dołączył do tych szkodników także gnatarz.

Zobacz więcej >

Regulacja pokroju rzepaku w cieniu ulew

W ostatnich dniach (13-15.09.2024 r.) przez kraj, szczególnie na południu, przetoczyły się ulewy, którym towarzyszyły silne wiatry. Na Opolszczyźnie w ciągu jednego dnia potrafiło spaść nawet 160 l wody/m2! To oczywiście uniemożliwia wjazd w pole, jednak nie zwalnia z monitoringu plantacji po uspokojeniu się warunków pogodowych, tym bardziej, że wiele plantacji zasiano wcześniej niż zazwyczaj i rośliny są w stadium 4-5 liści właściwych.

Zobacz więcej >