Pomidory pod presją zarazy

Ostatni tydzień prawie w całej Polsce przyniósł okresowo temperaturę sprzyjającą rozwojowi zarazy ziemniaka na pomidorach. Producenci plantacji na Mazowszu, na Kujawach czy w Wielkopolsce zgłaszają silną presję tej choroby. A dzieje się tak właśnie dlatego, że mieliśmy temperatury powietrza 15-18 °C oraz deszcze i intensywne rosy, a w takich warunkach infekcje roślin następują w krótkim czasie; zarodniki kiełkują w ciągu 2-3 godzin.

Zobacz więcej >

Mikroelementy lubiane przez kalafiora i brokuł

Produkcja wczesnego kalafiora i brokułu w polu w tym roku rozpoczęła się dość wcześnie a efektem tego są aktualnie zbiory tych warzyw. Jakość róż jest bardzo dobra. Natomiast nasadzenia na późniejsze zbiory są zróżnicowane. Generalnie tam, gdzie była woda czyli wystąpiły opady lub była możliwość nawadniania plantacji tam rozwój roślin jest poprawny a tam, gdzie rośliny miały ograniczony dostęp do niej  sytuacja jest zła. Nadzieję na poprawę kondycji upraw tych warzyw dały opady deszczu, które przyszły w bieżącym tygodniu w wielu rejonach Polski.

Zobacz więcej >

Papryka w różnych fazach rozwoju. Trzeba różnicować nawożenie

Wczoraj lustrowaliśmy, jak rozwija się papryka w tunelach foliowych w rejonie Potworowa (woj. mazowieckie). Tegoroczny sezon został rozpoczęty w różnych terminach – część osób posadziła rozsadę na miejsce stałe bardzo szybko, bo na początku kwietnia, część – w połowie miesiąca a  niektórzy przesunęli nasadzenia na przełom kwietnia-maja. W efekcie w obiektach produkcyjnych zaawansowanie wzrostu roślin jest mocno zróżnicowane.

Zobacz więcej >

Ogórek lubi dobrze „zjeść”, lubi wodę i światło rozproszone

W tunelach foliowych już rosną ogórki, a w wielu obiektach uprawy będą zakładane po nowalijkach. Warto pamiętać, że ze względu na swe pochodzenie ogórek ma specyficzne wymagania świetlne. Rośliny bardzo szybko rosną i rozwijają się przy intensywnym, lecz rozproszonym świetle. Stąd pamiętajmy o cieniowaniu szklarni oraz tuneli, bo już teraz mamy dni które należy zaliczyć do tych z bardzo „ostrym” nasłonecznieniem a takie może powodować stres u ogórka.

Zobacz więcej >

Pomidor gruntowy wyjechał na pola

Od połowy maja czyli po przejściu „Zimnych Ogrodników” producenci podjęli intensywne prace związane z zakładaniem plantacji pomidora gruntowego. Ubiegłoroczny sezon pokazał, że zbyt szybkie wyjście w pole wiąże się z bardzo dużym ryzykiem – w roku 2023 rośliny zmarzły na początku maja, stąd w tym sezonie wiele osób bardziej książkowo podchodzi do terminu wysadzenia rozsady. Pomidor jest rośliną o wysokich wymaganiach cieplnych, wrażliwą na chłody (temperatura w zakresie 0-5 °C) i przymrozki.

Zobacz więcej >

Cebula z dymki przyrasta w dobrym tempie

Tegoroczny początek sezonu cebulowego dla producentów uprawiających to warzywo z dymki jest bardzo korzystny. W rejonach, gdzie warunki glebowe umożliwiły wczesne założenie plantacji a niskie, ujemne  temperatury w kwietniu i w maju nie dały się we znaki roślinom są one w bardzo dobrej kondycji. Dla przykładu w Wielkopolsce czy na Kujawach na wielu polach mają już po 5 w pełni wykształconych liści i kolejny „w drodze”. Niebawem przystąpią do budowania główki.

Zobacz więcej >