Kapusta znika z pól

Na kapuścianych polach jest coraz mniej główek. Sezon zbioru towaru jest mocno zaawansowany – warunki pogodowe w tegorocznym okresie wegetacyjnym przyspieszyły znacznie wzrost i rozwój roślin i uzyskanie fazy dojrzałości zbiorczej. Produkcja kapust w 2024 r. niestety jest też obarczona dużą presją polifagicznych (porażające wiele gatunków roślin, w tym warzywa kapustne) bakterii z rodzaju Pseudomonas i Erwinia.

Zobacz więcej >

Sezon brokułowy w pełni

Październik to czas, kiedy nasilają się prace na plantacjach brokułu; są to prace związane ze zbiorem róż z cyklu jesiennego. Tegoroczny sezon był pod wieloma względami trudny, a to za sprawą przebiegu pogody – wysokich temperatur powietrza i okresowych niedoborów wody. Aura miała decydujący wpływ na wzrost i rozwój roślin, na presję chorób, na pobieranie składników pokarmowych.

Zobacz więcej >

Cebula zimująca już rośnie

Cebula z siewu wiosennego trafia właśnie do magazynów, ale równolegle do tych prac rozkręca się produkcja cebuli zimującej. W niektórych gospodarstwach siew nasion „zimówki” wykonano w sierpniu a w wielu przesunięto go na wrzesień, aby „uciec” od okresu wegetacji z wysokimi temperaturami i szkodnikami – śmietką i wciornastkami.

Zobacz więcej >

Efektywność zaleceń nawozowych ADOB potwierdzona w praktyce

W minionym tygodniu w rejonie Potworowa w woj. mazowieckim odbyła się kolejna edycja wydarzenia „Przystanek Papryka – Konsultacje”. Firma Nouryon/ADOB od wielu sezonów jest współorganizatorem tego spotkania w gospodarstwie pana Andrzeja Krzywkowskiego. Produkcja papryki jest tu prowadzona na powierzchni ok. 2 hektarów, w przeważającej mierze w nowoczesnych tunelach zblokowanych oraz pojedynczych i na małym areale […]

Zobacz więcej >

Dbaj o nać marchwi

Aktualnie marchew jest w fazie intensywnego przyrastania korzeni i w wielu rejonach widoczne są objawy alternariozy na naci. Warto zwrócić uwagę na kondycję roślin i inne czynniki sprzyjające patogenowi. Podczas korzystnych warunków dla rozwoju sprawcy choroby może on znacznie zmniejszyć powierzchnię asymilacyjną roślin, co ograniczy proces fotosyntezy a finalnie plon.

Zobacz więcej >

Daj dolistnie miedź cebuli

Od zbiorów cebuli z siewu wiosennego producentów dzielą tygodnie, a „ostatnie” dni wegetacji mogą odegrać kluczową rolę w przechowywaniu tego warzywa. Niestety ceny cebuli w lipcu były bardzo niskie co nie sprzyja inwestycjom w produkcję, ale… kilka minionych dni rysuje ich odbicie. Ponadto międzynarodowa sytuacja w uprawach tego warzywa jest dość trudna – w wielu krajach na początku wegetacji było zbyć mokro na założenie plantacji w optymalnym terminie a na późniejszym etapie sezonu wystąpiła silna presja chorób i szkodników.

Zobacz więcej >