Spadki temperatury a proces hartowania

Ochłodzenie w trzeciej dekadzie listopada sprzyja procesom hartowania ozimin – zbóż i rzepaku. Trzeba jednak pamiętać, że odporność roślin na mróz zależy nie tylko od tego, do ilu stopni spadnie temperatura, ale przede wszystkim od kondycji roślin, stopnia ich zahartowania, odżywienia w makro (NPK Mg czy S)-, a przede wszystkim mikroskładniki (dla zbóż szczególnie ważne są: Mn, Cu, Zn, a dla rzepaku: B, Mn czy Mo), które zwiększają odporność roślin na mróz i niekorzystne warunki zimowania.

Zobacz więcej >

Mszyce ciągle aktywne

Temperatury w ciągu dnia w zakresie 15-20 st. C w ciągu, którym towarzyszy słoneczna pogoda, i przy tym ciepłe noce z temperaturami ok. 8-10 st. C, sprzyjają aktywności szkodników. Szczególnie teraz trzeba kontrolować jęczmienie pod kątem wystąpienie na plantacji mszyc, będących wektorem chorób wirusowych, w tym jednej z najgroźniejszych dla tego zboża, wirusa Żółta karłowatość jęczmienia to choroba wirusowa roślin, szczególnie silnie poraża jęczmień ozimy.

Zobacz więcej >

Zboża wymagają jesiennej pielęgnacji

W zależności od terminu siewu poszczególne gatunki zbóż ozimych osiągnęły różne fazy rozwojowe. Plantacja zasiane we wrześniu zazwyczaj wytworzyły już drugi a nawet trzeci liść. Jednocześnie wschodzą też intensywnie chwasty, w tym po opadach wschodzi intensywnie miotła zbożowa, co wskazuje na potrzebę wykonania zabiegów herbicydowych. Warunki pogodowe są dobre, poza okresami gdzie zapowiadane są przymrozki w tle.

Zobacz więcej >

Wzmocnij oziminy przed mrozem

Z jednej strony nocne przymrozki z drugiej ocieplenie temperatury w ciągu dnia do nawet ok. 20 st. C (w zależności od regionu kraju) w drugiej dekadzie października sprzyjają stopniowemu hartowaniu roślin i przygotowywaniu ich na okres spoczynku zimowego. To także dobry moment na wzmocnienie tego procesu poprzez dostarczenie oziminom, zbożom i rzepakom, niezbędnych mikroelementów, które wybitnie korzystnie wpływają na poprawę ich kondycji, co tym samym także polepszy tolerancję na stresy oraz odporność na mróz.

Zobacz więcej >

Kłosy pszenicy pod presją chorób

Pszenica ozima kończy nalewać ziarno i tym samym powoli zakańcza wegetację. Punktowe opady po okresie posusznym sprzyjały temu procesowi, stąd nadzieja na to, że rośliny wykształcą dorodne ziarno (to jednak złożone zagadnienie gdyż masa tysiąca ziaren i jakość ziarna to wypadkowa wielu czynników agrotechnicznych oraz pogodowych). Niestety często zdarza się tak, że opady, szczególnie te o charakterze nawalnym, połączone z silnym wiatrem przyczyniły się do tego, że lokalnie zboża powylegały. Ziarno staje się coraz cięższe, a źdźbła kruche i podatne na wyleganie.

Zobacz więcej >

Deszcze uratowały wiele plantacji

Sytuacja pogodowa w trzeciej dekadzie maja jest bardzo dynamiczna, a opady deszczu, przelotne burze, gradobicia czy ewentualne spadki temperatur, powodują, że z jednej strony deszcze wystąpiły w ostatnim momencie, a z drugiej gradobicie i nawalne deszcze mogły uszkodzić rośliny. Nie zmienia to faktu, że taka huśtawka pogodowa powoduje, że trzeba pilnie obserwować pogodę, aby złapać okno pogodowe na zabiegi ochrony roślin czy dokarmiania dolistnego.

Zobacz więcej >