Aktualności

Części wskaźnikowe roślin – kiedy należy je pobrać i po co?

Analiza rośliny jest coraz powszechniej używaną metodą laboratoryjną stosowaną w intensywnej uprawie wszystkich roślin, w tym roślin sadowniczych. Określenie stanu odżywienia jest jednym z elementów kontrolowanego żywienia roślin, mający na celu opracowanie programu nawożenia pozwalającego uzyskać maksymalny plon o wysokiej jakości (smak, przydatność do przetwórstwa, przechowywanie). Celem analizy rośliny jest sprawdzenie skuteczności nawożenia doglebowego, jak również wykonanych zabiegów z wykorzystaniem nawozów dolistnych. Spośród szerokiego asortymentu nawozów pozakorzeniowych, stosowanie nawozów w formach chelatowych, w tym w pełni biodegradowalnych IDHA  https://adob.com.pl/chelaty-adob/chelaty-idha/  zapewni prawidłowy stan odżywienia roślin, jak również zabezpieczy przed występowaniem ukrytych niedoborów składników pokarmowych. Ocena stanu odżywienia roślin oparta jest na analizie chemicznej tzw. części wskaźnikowych. Najczęściej są to w pełni rozwinięte, zdrowe całe liście, wykazujące największe różnice w zawartości składnika pod wpływem wzrastających jego dawek w nawożeniu.  Części wskaźnikowe należy pobierać w fazie dla której zostały opracowane krytyczne i standardowe zawartości składników pokarmowych. Próby liści jabłoni i grusz pobiera się w okresie od 15 lipca do 15 sierpnia, wiśni i czereśni od 1 lipca do 1 sierpnia, natomiast  śliw i moreli od 15 lipca do 1 września.