Jedne warzywa lubią chlorki a inne ich nie tolerują
Planując strategię nawożenia warzyw przed tegorocznym sezonem bierze się pod uwagę różne czynniki – m.in. wymagania roślin, zasobność gleby w składniki pokarmowe, dostępność i ceny nawozów. W produkcji warzyw bardzo ważnym makroskładnikiem jest potas. Jest on dostarczany w uprawach polowych głównie poprzez stosowanie soli potasowej i siarczanu potasu. W ogrodnictwie stosuje się te nawozy w formie wysokoprocentowej, aby nie wnosić do gleby znacznych ilości chlorków i sodu. Ponieważ sól potasowa jest tańsza niż siarczanowa forma potasu, aktualnie pada wiele zapytań o stosowanie soli potasowej w różnych gatunkach warzyw i jej wpływ na wzrost roślin. Warto pamiętać, że do roślin, które lepiej nawozić nawozami chlorkowymi należą: seler, szparag, burak ćwikłowy oraz szpinak. Natomiast warzywami, które lepiej produkować z użyciem soli potasowych siarczanowych są: fasola, ogórek, papryka, oberżyna, ziemniak, cebula. Jeżeli uprawiają Państwo marchew, kapusty, pomidory, por, groch, rzodkiewkę, rzodkiew czy kalarepę, to mogą Państwo w programie nawożenia uwzględnić albo nawozy potasowe chlorkowe albo siarczanowe – rośliny te tolerują obie formy. Patrząc na aspekt ekonomiczny można zaplanować dokarmianie dolistne potasem np. ADOB® ProFit 4-12-38 + mikro Owoce i Warzywa – kompleksowym, łatwo rozpuszczalnym w wodzie nawozem wieloskładnikowym o dużej zawartości potasu.