Aktualności

Mączniak prawdziwy szaleje na polach z marchwią i pietruszką

Po intensywnych opadach deszczu, jakie niedawno wystąpiły w wielu rejonach Polski i ostatnio bardzo słonecznych dniach na plantacjach marchwi i pietruszki mamy spore nasilenie mączniaka prawdziwego baldaszkowatych. Sprawcą choroby jest grzyb Erysiphe heraclei. Warto wiedzieć, że w przypadku marchwi mączniak w pierwszej kolejności „wybiera”/poraża liście – głównie górną stronę blaszki a w przypadku pietruszki pierwsze jego symptomy pojawiają się na ogonkach liściowych, po czym widać je następnie na liściach. Objawem choroby jest biały, mączysty nalot. Na jakich plantacjach ww. warzyw może być nasilenie mączniaka? Otóż na pewno tam, gdzie rośliny są uprawiane w dużym zagęszczeniu oraz tam, gdzie praktykuje się intensywne nawożenie azotowe. W okresach sprzyjających rozwojowi choroby plantacje należy opryskiwać preparatami zarejestrowanymi do tego celu w danym gatunku warzyw. Skuteczność zabiegu poprawi dodatek adiuwantu. Ponadto kondycje roślin można wzmocnić dodając do cieczy użytkowej nawozu dolistnego ADOB® ProFit 4-12-38 + mikro Owoce i Warzywa (4-5 kg/ha) oraz ADOB® Ca IDHA + mikro (1 kg/ha). Warto mieć na uwadze fakt, że w okresie przyrostu korzenia marchew oraz pietruszka wykazują znaczne zapotrzebowanie na bor oraz molibden.