Na dobre przetrwanie zimy przez cebulę
W tym roku dużym zainteresowaniem cieszy się uprawa cebuli zimującej. Posiano kilka tysięcy hektarów a ile zostanie na wiosnę zobaczymy. Zdolność do przetrwania zimy, zwana zimotrwałością, jest cechą kompleksową zależną od tolerancji roślin na cały szereg niekorzystnych czynników środowiskowych, występujących w okresie zimowym w warunkach polowych. Poza niskimi temperaturami są to również: wymakanie, ruchy gleby spowodowane jej zamarzaniem i rozmarzaniem, występowanie skorupy lodowej, wysuszanie, wysmalanie, porażanie przez choroby i szkodniki. Niewątpliwie jednak najważniejszym czynnikiem decydującym o przeżyciu cebuli zimującej jest tolerancja roślin na mróz. Zimy ostatnich lat są coraz łagodniejsze. Jednak jednocześnie obserwuje się nietypowy przebieg zimy. Zanikają przejściowe pory roku, co zwłaszcza w przypadku jesieni może być szkodliwe dla roślin zimujących. Szczególnie niebezpieczne jest występowanie w miesiącach zimowych okresowych ociepleń, po których przychodzą kolejne fale mrozów. Co można zrobić, żeby poprawić genetyczną wytrzymałość roślin na niskie temperatury? Jeżeli rośliny dorosły do odpowiedniej fazy rozwojowej, gwarantującej wykorzystanie potencjału mrozoodporności danej odmiany – tzw. wielkość ołówka jest uznana za tę odpowiednią, to należy zwrócić uwagę na żywienie poprawiające zimotrwałość. Warto pamiętać, że dobre przezimowanie cebuli ułatwia komfortowe odżywienie roślin w potas, mangan, molibden oraz miedź. Można zatem do zabiegu dolistnego użyć nawozu wieloskładnikowego ADOB® ProFit 4-12-38 + mikro Owoce i Warzywa lub jednoskładnikowe nawozy mikroelementowe, tj. ADOB® 2.0 Mn, ADOB® 2.0 Mo czy ADOB® Cu IDHA – 10% (szczegóły na: https://adob.com.pl/nawozy/).