Aktualności

Po zbiorze ziarna, resztki pożniwne trzeba zagospodarować

Późne żniwa nie powinny zwalniać nas z tego, by odpowiednio zagospodarować resztki pożniwne po zbiorze kukurydzy na ziarno. Słoma kukurydziana przede wszystkim ma bardzo dużą wartość nawozową. Przy plonie ziarna 10 t/ha, uzyskujemy z pola około 12-14 t słomy. Szacuje się, że z taką ilością wprowadzamy do gleby ponad 80-120 kg/N/ha. Aby składniki pokarmowe mogły się jednak z niej uwolnić, potrzebny jest czas. Dlatego, aby rozkład słomy przyspieszyć, po zbiorze kukurydzy należy ściernisko dobrze rozdrobnić. Ze względu na Program azotanowy, na tym etapie nie można zastosować już nawozu azotowego. Aby przyspieszyć rozkład słomy, zaleca się potraktowanie jej odpowiednią dawką wapna nawozowego, zwłaszcza jeśli stanowisko wymaga uregulowania pH. Warto także pamiętać, że słoma kukurydziana to bardzo solidne źródło materii organicznej, z której w glebie tworzy się próchnica.

Pamiętajcie także, że w resztkach pożniwnych kukurydzy zimuje największy szkodnik tej uprawy jakim jest omacnica prosowianka. Dobre rozdrobnienie (mulczowanie) resztek, a następnie ich przyoranie, pozwala na likwidację około 70 % gąsienic.