Potas. Klucz do deficytu wody i wybarwiania
Niewystarczająca podaż składników odżywczych jest jedną z najważniejszych przyczyn wśród różnych czynników odpowiedzialnych za niską wydajność upraw a także za niedostateczną jakość plonu. Znaczenie potasu w żywieniu roślin i produkcji roślinnej – w tym warzyw – jest dobrze rozpoznane i opisywane przez wielu pracowników naukowych. Dlaczego o tym dziś wspominamy? Fala upałów z jaką mieliśmy do czynienia w minionych tygodniach pokazała, że potas działa jako kluczowy składnik odżywczy wzmacniający rośliny warzywne w takich sytuacjach – a w tym sezonie pewnie jeszcze może być wiele takich niekorzystnych okresów. Na lustrowanych przez nas plantacjach warzyw, te które miały dobry poziom dostępności potasu łagodniej znosiły stres związany z wysokimi temperaturami. Warto mieć to na uwadze. Ponadto potas to składnik, który jest niebagatelny również tam, gdzie myślimy o jakość plonu. Przykładowo w papryce oprysk dolistny potasem może być bardzo skuteczny w uzyskaniu wyższej produktywności roślin przy różnym deficycie wody; ale ma też kluczowe znaczenie w uzyskaniu dobrego wybarwienia owoców. Są badania, które pokazują, że nagły wzrost pobierania potasu przez rośliny papryki następuje po 75 dniach po przesadzeniu rozsady, co jest ściśle skorelowane z wybarwianiem owoców. Warto zatem sięgnąć po skuteczny dolistny nawóz z wysoką koncentracją potasu. Polecamy do tego celu ADOB® ProFit OiW 4-12-38 + mikro.