Aktualności

Szkodniki żerują – pora na żółte naczynia w rzepaku

Silne wiatry, opady deszczu, ale cały czas bardzo ciepła pogoda sprzyjają żerowaniu szkodników. W styczniu obserwowaliśmy plagę łokasia garbatka w zbożach, a w rzepaku żerowanie mszyc. Ciepła pogoda sprawia, że praktycznie mszyce cały czas mogą żerować. Jednak już niebawem w żółtych naczyniach wystawionych w rzepaku będziemy musieli wypatrywać chowacza brukwiaczka. Jeśli temperatura wzrośnie do 15°C może również pojawić się słodyszek, który niekiedy nalatuje razem z chowaczem czterozębnym, ale najbardziej niebezpieczny jest na pąkującym rzepaku. Przy tak dynamicznym, jak na tę porę przebiegu wegetacji, musimy szczególnie często kontrolować żółte naczynia, ale także rośliny pod kątem porażenia suchą zgnilizną kapustnych. W razie potrzeby, przy odpowiedniej temperaturze i przy braku zapowiadanych przymrozków, trzeba będzie wykonać zabieg. Przy okazji warto odżywić rzepak NPK oraz S, np. Basfoliar® 2.0 36 Extra (5 l/ha) oraz mikroelementami dla niego ważnymi, tj. borem – Solubor® DF lub ADOB® Bor (1,5 kg/l/ha), manganem – ADOB® Mn IDHA (1 kg/ha), molibdenem – ADOB® 2.0 Mo (0,1 l/ha).