Aktualności

Tam, gdzie szczypior „pracuje” jedziemy z miedzią! Będzie piękna łuska

Stan plantacji cebuli z siewu nasion w bieżącym sezonie jest bardzo, ale to bardzo zróżnicowany w naszym kraju. Aktualnie już obserwujemy, że w niektórych rejonach cebula załamała szczypior, ale są też plantacje, gdzie dopiero to nastąpi. Wielkość główek cebul jest uśredniając przeciętnej wielkości. Tam, gdzie szczypior  jeszcze „pracuje” warto dokarmić rośliny miedzią! Otóż miedź jest niezbędnym mikroelementem wpływającym na zdolność przechowalniczą cebuli. Odgrywa ona kluczową rolę w przyswajaniu oraz przemianach azotu, a także jonów żelaza i manganu. Ponadto odpowiada za prawidłowy rozwój i budowę tkanek – przewodzących oraz wzmacniających. Miedź zapobiega przedwczesnemu załamywaniu szczypioru, aktywuje enzymy i hormony roślinne, a także uczestniczy w syntezie białek i witaminy C. Zwiększa także odporność roślin na choroby grzybowe oraz bakteryjne, a co najważniejsze zapobiega występowaniu cienkiej i kruchej łatwo odpadającej łuski. Powyższe wielopłaszczyznowe role tego mikroskładnika zweryfikowane w wielu badaniach naukowców pokazują, że miedź to bardzo ważny składnik w produkcji tego warzywa. Ważny na finiszu tej produkcji. Do dokarmiania cebuli miedzią rekomendowany jest i wykorzystywany nawóz ADOB® Cu IDHA – 10%.  Stosuje się go w dawce 1 kg/ha.