Stan ozimin dobry

Można już ocenić stan ozimin. Ruszyła wegetacja. Wiele wskazuje na to, że rośliny przezimowały dobrze. Choć zima momentami bywała groźna, ale na szczęście pokrywa śnieżna ochroniła rośliny przed skutkami silnych mrozów i wiatrów. Nie oznacza to, że na roślinach nie ma żadnych oznak działania mrozów. W wielu przypadkach utraciły one część ulistnienia. W zależności od regionu i plantacji, rzepak utracił około 40-50 % liści rozetowych.

Zobacz więcej >

Pszenica wymaga dokrzewiania

Wiele plantacji pszenicy ozimej zostało założonych w terminie opóźnionym. Na skutek chociażby opóźnień w zbiorze kukurydzy na ziarno wiele z nich wysianych zostało w listopadzie. Takie plantacje wyglądają teraz nie najlepiej i zbyt pochopnie można je zakwalifikować do likwidacji. Po dokonaniu lustracji okazuje się, że siewki są żywe i wykazują już oznaki wznowienia wegetacji.

Zobacz więcej >

Azot od 1 marca

Przepis tzw. programu azotanowego zakładają, że wszystkie nawozy zawierające azot mogą być aplikowane na pola od 1 marca. Jednorazowo w 2020 r. wydano zgodę na wcześniejszy termin nawożenia i rolnicy mogli wyjechać z azotem już 15 lutego.

Zobacz więcej >

Jakie mrozy wytrzymają oziminy?

Ostatnie dni na wschodzie kraju przypomniały nam, że mieszkamy w strefie klimatu kontynentalnego i spadki temperatur poniżej –20 st. C mogą występować u nas w zimie. Na szczęście towarzyszyła temu dość spora warstwa śniegu. Wielu rolników zadaje sobie pytanie czy zboża i rzepaki przetrwały ten atak zimy?

Zobacz więcej >

Wszystko zależy od stopnia zahartowania

Spadki temperatur poniżej –15 st. C w ciągu dnia i mróz sięgający –20 st. C. Nieuchronnie oznacza to także przemarznięcie gleby. Wszyscy zadajemy sobie teraz pytanie, czy oziminy to przetrwają. Wszystko zależy od stopnia ich zahartowania, grubości pokrywy śnieżnej, okresu trwania tak niskich temperatur oraz od stopnia rozwoju i kondycji – odżywienia roślin przed zimą. Dobrze odżywione i zahartowane rośliny mogą przetrwać pod odpowiednio grubą warstwą śniegu, tj. przynajmniej 10 cm, nawet kilkunastostopniowe mrozy.

Zobacz więcej >

Choroby rozwijają się także zimą

Na większości powierzchni kraju jest mniejsza bądź większa pokrywa śniegowa. Jeśli śnieg spadł na niezamarzniętą glebę i utworzy długo zalegającą warstwę o grubości przynajmniej 10 cm, następnie jeśli warstwa śniegu stworzy warunki beztlenowe może doprowadzić to do rozwoju kilku chorób grzybowych. Dla zbóż najważniejsze są: pleśń śniegowa oraz pałecznica zbóż i traw. Wszak na ich rozwój mają już wpływ warunki jesienne, ale o tym czy odegrają one znaczenie gospodarcze największy wpływ mają warunki panujące zimą.

Zobacz więcej >