Na dobre przetrwanie zimy przez cebulę

W tym roku dużym zainteresowaniem cieszy się uprawa cebuli zimującej. Posiano kilka tysięcy hektarów a ile zostanie na wiosnę zobaczymy. Zdolność do przetrwania zimy, zwana zimotrwałością, jest cechą kompleksową zależną od tolerancji roślin na cały szereg niekorzystnych czynników środowiskowych, występujących w okresie zimowym w warunkach polowych.

Zobacz więcej >

Opady rozciągnęły w czasie zbiór kukurydzy

Bardzo ciepły i stosunkowo suchy wrzesień spowodował, że kukurydza ziarnowa osiągała bardzo szybko stadium czarnej plamki, zwłaszcza dotyczyło to odmian wczesnych i średnio wczesnych. Niestety, mokry październik rozciągnął w czasie zbiory i jeszcze w wielu regionach widać kukurydzę na polach. Plony kukurydzy ziarnowej są bardzo zróżnicowane w różnych regionach kraju – generalnie zimny początek wiosny odbił się na wschodach, a niekorzystny przebieg pogody w fazie kwitnienia, przełożył się na gorsze zaziarnienie kolb i niższą MTZ.

Zobacz więcej >

Kapuściane żniwa 2023 w pełni

Kapusta to warzywo dominujące w uprawie w naszym kraju. W tym roku powiatami, które przeznaczyły największe areały pod uprawę tego gatunku są z woj. łódzkiego: sieradzki i łęczycki a z woj. małopolskiego: proszowicki, miechowski i krakowski. Tegoroczna aura – zwłaszcza ciepły wrzesień – sprawiła, że główki większości odmian dorosły szybciej niż zazwyczaj.

Zobacz więcej >

Niedobór boru w rzepaku – jak rozpoznać?

Na niektórych wcześnie wysianych i silnie rozwiniętych rzepakach mogą pojawić się objawy niedoboru boru. Gdzie ich szukać? Przede wszystkim na korzeniu. Jeśli po jego rozcięciu zauważymy brązowawe przebarwienia tkanki, możemy przypuszczać, że to właśnie pierwsze objawy niedoboru tego składnika. Dlaczego bor jest taki ważny?

Zobacz więcej >

Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Dziś, 20 października przypada Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Święto to na świecie obchodzone jest każdego roku w trzeci piątek października. W roku bieżącym po raz 11 celebrowane jest to wydarzenia, bowiem jego obchody zostały zainicjowane 18 października 2013 roku.

Zobacz więcej >

Jest czasowa rejestracja na mszyce w jęczmieniu! 

Dla wschodzącego jęczmienia, ale także dla młodych zasiewów zbóż ozimych, mszyce są wyjątkowo niebezpieczne, ponieważ są wektorami chorób wirusowych – przede wszystkim żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV). Spośród mszyc pojawiających się jesienią najliczniej występuje mszyca czeremchowo-zbożowa.

Zobacz więcej >