ADOB wypływa na szerokie wody – jakie plany na przyszłość ma firma?

“Zbudowana od podstaw polska firma rodzinna, produkująca nawozy ADOB, której właścicielem był i niezmiennie przez ponad 30 lat dzierżył jej stery Adam Nawrocki, została przejęta w całości przez międzynarodowy koncern Nouryon. O planach na przyszłość rozmawiam z nowym prezesem – dr. Radosławem Olszewskim.”

Zobacz więcej >

Mroźne uderzenie zimy

W ostatniej dekadzie grudnia 2023 r. panowały temperatury bardziej zbliżone do wiosennych, sięgające 10 st. C. Spełnił się jednak jeden z gorszych scenariuszy, ponieważ zima mocno dała o sobie znać. Na silnie wysycone wodą gleby i przy widocznym zazielenieniu ozimin, zima uderzyła mrozami sięgającymi lokalnie do -18 (20 st. C) na wschodzie kraju.

Zobacz więcej >

Targi Sadownictwa i Warzywnictwa

Zapraszamy na zbliżające się Targi Sadownictwa i Warzywnictwa 2024, które odbędą się 17-18 stycznia w Kielcach. To doskonała okazja do wspólnego spotkania i porozmawiania o naszych programach nawożenia upraw sadowniczych i warzywniczych, przygotowanych w oparciu o gamę produktów ADOB®.

Zobacz więcej >

Cebula bez tajemnic

Zapraszamy do udziału w szkoleniu “Cebula bez tajemnic”, które odbędzie się 10 stycznia od godz. 12:00  w Centrum Rekreacyjno-Hotelowym Bagatelka w Miłosławiu.

Zobacz więcej >

Jakie nawozy można rozsiać zimą?

Teoretycznie zima to agrotechnicznie martwy sezon i za dużo na polach się nie dzieje. Początek wiosny natomiast zazwyczaj charakteryzuje się spiętrzeniem prac i to pogoda w dużej mierze dyktuje harmonogram działań polowych. Aby rozładować presje, warto rozważyć, czy część planowanych zabiegów nie można wykonać w okresie zimowym. Jedną z możliwych czynności, które są dopuszczalne w tym terminie to nawożenie pól. Należy jednak pamiętać o żelaznych zasadach podyktowanych określonymi przepisami prawa.

Zobacz więcej >

Znamy produkcję warzyw w 2023 r.

Główny Urząd Statystyczny podał wynikowy szacunek produkcji warzyw w 2023 r.. W najnowszym opracowaniu wskazuje, że łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) wyniosła ponad 3,8 mln t, tj. poziom niespełna 3% niższy w porównaniu z rokiem ubiegłym. Zbiory kapusty wg analityków wyniosły ok. 632 tys. t, czyli 2% mniej niż w 2022 r. Produkcję kalafiorów oszacowano na przeszło 128 tys. t, tj. o 3% mniej niż przed rokiem.

Zobacz więcej >