Marchew jedzie do magazynów

Zbiory marchwi w sezonie 2024 są już znacznie bardziej zaawansowane, jak w roku minionym. Jak sobie w większości przypominamy listopad 2023 przyniósł znaczne spadki temperatury, co zaskoczyło wiele osób i przerwało zbiory warzyw; duża część marchwi uległa przemrożeniu i nie była przydatna do handlu. Stąd zapewne to aktualne zaawansowane tempo zbiorów korzeniówki.

Zobacz więcej >

Mszyce ciągle aktywne

Temperatury w ciągu dnia w zakresie 15-20 st. C w ciągu, którym towarzyszy słoneczna pogoda, i przy tym ciepłe noce z temperaturami ok. 8-10 st. C, sprzyjają aktywności szkodników. Szczególnie teraz trzeba kontrolować jęczmienie pod kątem wystąpienie na plantacji mszyc, będących wektorem chorób wirusowych, w tym jednej z najgroźniejszych dla tego zboża, wirusa Żółta karłowatość jęczmienia to choroba wirusowa roślin, szczególnie silnie poraża jęczmień ozimy.

Zobacz więcej >

Niedobór boru w rzepaku

Na niektórych wcześnie wysianych i silnie rozwiniętych rzepakach pojawiły się pierwsze objawy niedoboru boru. Gdzie ich szukać? Przede wszystkim na korzeniu. Jeśli po jego rozcięciu zauważymy brązowawe przebarwienia tkanki, możemy przypuszczać, że to właśnie pierwsze objawy niedoboru tego składnika. Dlaczego bor jest taki ważny? Ułatwia on gromadzenie cukrów rozpuszczalnych – to jeden z ważniejszych procesów podczas hartowania na mróz – oraz siarki.

Zobacz więcej >

Zboża wymagają jesiennej pielęgnacji

W zależności od terminu siewu poszczególne gatunki zbóż ozimych osiągnęły różne fazy rozwojowe. Plantacja zasiane we wrześniu zazwyczaj wytworzyły już drugi a nawet trzeci liść. Jednocześnie wschodzą też intensywnie chwasty, w tym po opadach wschodzi intensywnie miotła zbożowa, co wskazuje na potrzebę wykonania zabiegów herbicydowych. Warunki pogodowe są dobre, poza okresami gdzie zapowiadane są przymrozki w tle.

Zobacz więcej >

Wzmocnij oziminy przed mrozem

Z jednej strony nocne przymrozki z drugiej ocieplenie temperatury w ciągu dnia do nawet ok. 20 st. C (w zależności od regionu kraju) w drugiej dekadzie października sprzyjają stopniowemu hartowaniu roślin i przygotowywaniu ich na okres spoczynku zimowego. To także dobry moment na wzmocnienie tego procesu poprzez dostarczenie oziminom, zbożom i rzepakom, niezbędnych mikroelementów, które wybitnie korzystnie wpływają na poprawę ich kondycji, co tym samym także polepszy tolerancję na stresy oraz odporność na mróz.

Zobacz więcej >

Kapusta znika z pól

Na kapuścianych polach jest coraz mniej główek. Sezon zbioru towaru jest mocno zaawansowany – warunki pogodowe w tegorocznym okresie wegetacyjnym przyspieszyły znacznie wzrost i rozwój roślin i uzyskanie fazy dojrzałości zbiorczej. Produkcja kapust w 2024 r. niestety jest też obarczona dużą presją polifagicznych (porażające wiele gatunków roślin, w tym warzywa kapustne) bakterii z rodzaju Pseudomonas i Erwinia.

Zobacz więcej >