Czas na ADOB Mikro Ziemniak

Jednym z najważniejszych patogenów ziemniaka jest Phytophthora infestans. Zaraza ziemniaka, powodowana przez ten należący do gromady Oomycota grzybopodobny organizm, jest przyczyną ogromnych strat w plonach. Niestety po ubiegłorocznym nawrocie dużej presji tej choroby, początek tegorocznego sezonu zapowiada się równie trudny pod tym względem. Na wielu polach wchodzimy w okres zakrywania międzyrzędzi – są plantacje, gdzie doszło już do około 90% zakrycia powierzchni gleby, ale też takie, gdzie niskie temperatury (przymrozki) wyhamowały fazę wzrostu pędów i do całkowitego zwarcia łanu daleko.

Zobacz więcej >

Szkodniki w kapustnych mogą się ruszyć

Tegoroczny początek czerwca a także zwłaszcza maj, które okazały się ekstremalnie zimne zapamiętamy na długo. Niskie temperatury w tym okresie w ciągu dnia i w nocy nie sprzyjały rozwojowi warzyw ciepłolubnych, natomiast dość dobrze te warunki pogodowe zniosły warzywa kapustne – oczywiście jeżeli nie zostały uszkodzone przez grad, który w wielu rejonach Polski wystąpił z dużą siłą w minionym tygodniu.

Zobacz więcej >

Wzmocnij osłabioną przez chłody kukurydzę

W tym roku wiele plantacji kukurydzy niestety nie wygląda dobrze, rośliny wolno rosną. Główną przyczyną jest zbyt niska suma temperatur dobowych, czyli mówiąc wprost – kukurydzy brakuje ciepła. Brak okien pogodowych wpłynął także na fakt, że na wielu plantacjach nie udało się wykonać zabiegu odchwaszczania w optymalnym terminie.

Zobacz więcej >

Zabiegi wapniowe w sadach – klucz do poprawy jakości plonów po przymrozkach

Tegoroczna wiosna była trudna dla sadowników – przymrozki i niska temperatura w kluczowych fazach rozwoju poważnie wpłynęły na plonowanie i jakość owoców. Przed producentami stoi wiele wyzwań, którym muszą sprostać, jeśli chcą uzyskać satysfakcjonujące zbiory, pomimo niekorzystnych warunków.

Zobacz więcej >

Opuchlak – groźny przeciwnik na plantacjach borówki

Opuchlaki to szkodniki, które żerują na wielu różnych uprawach. Wśród nich są m.in. jagodniki, w tym plantacje borówki wysokiej. Dorosłe osobniki opuchlaków – chrząszcze – można rozpoznać po ciemnym ubarwieniu z jaśniejszymi przebarwieniami w postaci plamek. Larwy, które żerują pod ziemią na korzeniach krzewów są zwykle biało-kremowe i mają jasnobrązową główkę.

Zobacz więcej >

Najczęstsze choroby jabłoni – jak je rozpoznać i skutecznie zwalczać?

Dbanie o zdrowie sadu to podstawa udanych zbiorów. Jabłonie, choć odporne, są podatne na wiele chorób, które mogą znacznie obniżyć plon i jakość owoców. Oto kilka najczęściej występujących zagrożeń.

Zobacz więcej >