Fosfor i molibden ważne na starcie kalafiora i brokułu

Przejeżdżając przez zagłębia produkcji brokułu czy kalafiora widać intensywne prace związane z zakładaniem plantacji na jesienne zbiory. Upał, wysokie temperatury w ostatnim tygodniu nie pozwalały a na pewno znacznie ograniczały możliwość wysadzenia rozsady na miejsce stałe. Nasadzenia były łatwiejsze w gospodarstwach, gdzie jest możliwość nawadniania pól po posadzeniu warzyw.

Zobacz więcej >

Śmietka kapuściana na polach warzyw

Niestety, ale producenci warzyw już muszą się mierzyć ze szkodnikami. W wielu rejonach kraju śmietka wyrządza szkody. Przypomnimy, że śmietka kapuściana to mucha. Jej larwy należą do jednych z najgroźniejszych szkodników. Wysokie temperatury na początku maja uaktywniły dorosłe osobniki i aktualnie na bardzo wielu plantacjach kapusty, kalafiora czy brokułu samice złożyły jaja. Muchówka składa jaja tuż przy szyjce korzeniowej rośliny.

Zobacz więcej >

Na polach sałaty, kalafiora czy kapusty pekińskiej widać problem z pobieraniem wapnia 

Wapń, to jeden z bardzo ważnych makroskładników w budowaniu wielkości i jakości plonu warzyw. Niestety często obserwujemy niedobory tego składnika i związane z tym choroby fizjologiczne warzyw, ponieważ jest kilka czynników utrudniających jego pobieranie i przemieszczanie w roślinie.

Zobacz więcej >

Uwaga śmietka kapuściana atakuje

Lustracja pól z warzywami kapustnymi (tych bez okryć z agrowłókniny) wskazuje na znaczną aktywność śmietki kapuścianej. Na polach często po jednej dobie w pułapkach zapachowych odławia się kilkanaście owadów. Przypominamy, że śmietka kapuściana jest to szkodnik warzyw z rodziny kapustowatych.

Zobacz więcej >