Nowoczesne technologie w uprawach sadowniczych

Jak wynika z najnowszych informacji Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Polska Agencja Żeglugi Powietrznej podpisały w resorcie rolnictwa list intencyjny w sprawie wykorzystania dronów w rolnictwie.

Zobacz więcej >

Minikiwi – co to jest?

Minikiwi to owoce rośliny aktinidia ostrolistna. Roślina ta w warunkach naturalnych występuje w Chinach i Japonii. W Polsce uprawiana jest od kilku lat, zyskując coraz większą popularność. Jest to krzew nie stwarzający trudności w uprawie. Pierwsze owocowanie następuje w 3-4 roku uprawy.

Zobacz więcej >

Trudny rok dla aronii

Owoce aronii są cenione za występowanie związków czynnych o właściwościach przeciwutleniaczy. Aronia to także bogactwo witamin, takich jak: B2, B3, B9 (kwas foliowy), C, E, A, K oraz makro-​ i mikroelementów: wapnia, magnezu, potasu, fosforu, sodu, żelaza i cynku. Po bardzo udanym ubiegłym sezonie dla producentów aronii, rok 2021 okazał się bardzo niekorzystny.

Zobacz więcej >

Nawożenie malin jesiennych

Owoce jesiennych odmian malin  pojawiają się w zależności od odmiany, w terminie od sierpnia do października. W przypadku odmiany ‘Polana’ zbiór może trwać aż do pierwszych przymrozków. Owoce malin kupowane przez konsumentów powinny być duże, jędrne, twarde oraz charakteryzować się wysoką trwałością.

Zobacz więcej >

Pozbiorcze nawożenie borówki

Według informacji Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw  zauważalny jest wzrost sprzedaży owoców borówki, a obecny sezon uważany jest za bardzo udany. W sierpniu bieżącego roku borówka znajdowała się na drugim miejscu w rankingu spożycia owoców ustępując tylko owocom jabłoni. Borówka zyskuje coraz większą popularność ze względu na walory smakowe oraz zdrowotne.

Zobacz więcej >

Dlaczego i kiedy należy stosować wapń dolistnie?

Nawożenie doglebowe wapniem związane jest głównie z regulacją odczynu gleby. Wapń jest głównym składnikiem ścian komórkowych. Jako makroskładnik  pełni  również wiele funkcji fizjologicznych i enzymatycznych roślin. Zaliczany jest do składników pokarmowych, który ma pozytywny wpływ na jakość owoców. Wapń (Ca) poprawia jędrność owoców, zwiększając jednocześnie ich odporność na pękanie i występowanie chorób przechowalniczych.

Zobacz więcej >