Ogórek lubi dobrze „zjeść”, lubi wodę i światło rozproszone

W tunelach foliowych już rosną ogórki, a w wielu obiektach uprawy będą zakładane po nowalijkach. Warto pamiętać, że ze względu na swe pochodzenie ogórek ma specyficzne wymagania świetlne. Rośliny bardzo szybko rosną i rozwijają się przy intensywnym, lecz rozproszonym świetle. Stąd pamiętajmy o cieniowaniu szklarni oraz tuneli, bo już teraz mamy dni które należy zaliczyć do tych z bardzo „ostrym” nasłonecznieniem a takie może powodować stres u ogórka.

Zobacz więcej >

Pomidor gruntowy wyjechał na pola

Od połowy maja czyli po przejściu „Zimnych Ogrodników” producenci podjęli intensywne prace związane z zakładaniem plantacji pomidora gruntowego. Ubiegłoroczny sezon pokazał, że zbyt szybkie wyjście w pole wiąże się z bardzo dużym ryzykiem – w roku 2023 rośliny zmarzły na początku maja, stąd w tym sezonie wiele osób bardziej książkowo podchodzi do terminu wysadzenia rozsady. Pomidor jest rośliną o wysokich wymaganiach cieplnych, wrażliwą na chłody (temperatura w zakresie 0-5 °C) i przymrozki.

Zobacz więcej >

Cebula z dymki przyrasta w dobrym tempie

Tegoroczny początek sezonu cebulowego dla producentów uprawiających to warzywo z dymki jest bardzo korzystny. W rejonach, gdzie warunki glebowe umożliwiły wczesne założenie plantacji a niskie, ujemne  temperatury w kwietniu i w maju nie dały się we znaki roślinom są one w bardzo dobrej kondycji. Dla przykładu w Wielkopolsce czy na Kujawach na wielu polach mają już po 5 w pełni wykształconych liści i kolejny „w drodze”. Niebawem przystąpią do budowania główki.

Zobacz więcej >

Rozpoczyna się paprykowy sezon 2024

W zagłębiach produkcji papryki aktualnie trwają intensywne prace związane z przygotowaniem  stanowisk, tuneli do założenia upraw papryki. Fala ostatnich mrozów (lokalnie odnotowywano nawet —7 stopni C) i przymrozków przesunęła  rozpoczęcie nasadzeń w miejscu stałym, ale prognozy na najbliższy czas wskazują, że warunki pogodowe — zwłaszcza temperatura — poprawią się znacznie, co pozwoli na umieszczenie papryki — warzywa ciepłolubnego — w nieogrzewanych tunelach.

Zobacz więcej >

Mroźny powiew wiosny

W ostatnich dniach przez cały kraj przetoczyła się fala niskich temperatur i przymrozków. Temperatury średnio spadły do ok. – 5/-6 st. C, ale były także rejony, gdzie spadły nawet do -9/-10 st. C (woj. dolnośląskie, rejon Jeleniej Góry i Świdnicy). Jeszcze do niedawna prognozy były bardziej optymistyczne i wskazywały, że możemy się spodziewać ocieplenia. Tymczasem najnowsze prognozy wskazują, w większości krajów Europy Środkowej, ryzyko porannych przymrozków jest nadal wysokie.

Zobacz więcej >

Cebula zimująca przyspieszyła wegetację, potrzebuje  ochrony i składników pokarmowych

Tegoroczny sezon cebulowy jest całkowicie odmienny od tego jaki pamiętamy z roku ubiegłego. Rok 2023 był długo zimny a następnie brakowało wody w glebie. W 2024 mamy na razie dużo wody a ponadto temperatury wysokimi poziomami zaskakują nawet meteorologów. W konsekwencji tych warunków, cebula zimująca na wielu plantacjach wykazuje przyspieszony – o ok. 3 tygodnie w porównaniu z sezonem 2022/2023 – rozwój części nadziemnej.

Zobacz więcej >