Silne uderzenie zarazy ziemniaka

Ten rok nazywany jest przez producentów ziemniaka „zarazowym” i nie bez powodu. Przyspieszenie wegetacji, ale także ciepła i wilgotna pogoda spowodowały, że sprawca zarazy ziemniaka miał idealne warunki do rozwoju i jego presja była bardzo wysoka. Na dodatek choroba zaatakowała zdecydowanie wcześniej, bo pierwsze zabiegi, np. w Wielkopolsce, przeprowadzano już w trzeciej dekadzie maja.

Zobacz więcej >

Monitoruj szkodniki w kapustnych

Lipiec to miesiąc, w którym rozpoczyna się lot motyli drugiego pokolenia sporej grupy szkodników, dlatego należy szczególną uwagę przywiązać do monitoringu. Warto pamiętać, że w warzywach kapustnych mogą w tym okresie wystąpić m.in.: śmietka kapuściana, pchełki, bielinek kapustnik, bielinek rzepnik, mszyce (kapuściana, brzoskwiniowa). Ponadto rośliny atakować będą już wciornastki i zmieniki.

Zobacz więcej >

Kłosy pszenicy pod presją chorób

Pszenica ozima kończy nalewać ziarno i tym samym powoli zakańcza wegetację. Punktowe opady po okresie posusznym sprzyjały temu procesowi, stąd nadzieja na to, że rośliny wykształcą dorodne ziarno (to jednak złożone zagadnienie gdyż masa tysiąca ziaren i jakość ziarna to wypadkowa wielu czynników agrotechnicznych oraz pogodowych). Niestety często zdarza się tak, że opady, szczególnie te o charakterze nawalnym, połączone z silnym wiatrem przyczyniły się do tego, że lokalnie zboża powylegały. Ziarno staje się coraz cięższe, a źdźbła kruche i podatne na wyleganie.

Zobacz więcej >

Na Opolszczyźnie kombajny wjechały w jęczmień

Upały i słoneczna pogoda przyspieszyły zbiór jęczmienia i na południu kraju kombajny wjechały w jęczmień browarny ozimy, przede wszystkim kombajny ruszyły w odmiany wcześniej dojrzewające. Teraz systematycznie coraz częściej będą się one pojawiać w kolejnych regionach kraju (Dolny Śląsk, południe Wielkopolski), zwłaszcza na słabszych stanowiskach. ozimego.

Zobacz więcej >

Sałaty pod presją mszycy

Bieżący sezon wegetacyjny chyba zapisze się w naszej pamięci jako ten, w którym szkodniki rozdają karty. A na pewno ten, w którym mszyce z uporem opanowują warzywa. W ostatnim okresie dużo mieliśmy sygnałów o ich żerowaniu na plantacjach sałaty, zarówno w tunelach foliowych, jak i w otwartym gruncie. Na sałacie mogą żerować mszyca brzoskwiniowa, mszyca ziemniaczana smugowa oraz mszyca porzeczkowo-sałatowa. Niestety miniony tydzień w wielu rejonach przyniósł optymalne warunki (temperatura ok. 23 °C, wilgotność powietrza około 75% i długi dzień) do ich rozwoju.

Zobacz więcej >

Chwościk zaatakował wcześniej

Zazwyczaj przełom czerwca i lipca to moment rozpoczęcia intensywnego monitoringu plantacji pod kątem wystąpienia chwościka. W tym roku jednak pierwsze symptomy porażenia chwościkiem obserwujemy już w pierwszej połowie czerwca. Sprzyja temu przebieg pogody – ciepło i opady deszczu. Poprzednie sezony pokazują, że walkę z tą chorobą należy zacząć zanim zaobserwujemy pojawienie się symptomów na roślinach.

Zobacz więcej >