Pamiętajcie marchew nie jest wrażliwa na chlorki!

Przymrozki w ostatnich dniach oraz słoneczna pogoda poprawiły sytuację wilgotnościową gleb –uwilgotnienie wierzchniej warstwy znacznie się obniżyło; w wielu rejonach można wykonać uprawki agrotechniczne a nawet siew warzyw. I tak się dzieje. Niektórzy producenci rozpoczynają formowanie zagonów lub redlin pod uprawę marchwi wczesnej.

Zobacz więcej >

Rzepak gotowy na dokarmianie dolistne

W tym roku rzepak nie potrzebował odbudowywać rozety, bo ta przetrwała zimę bez większych uszkodzeń. Z każdym cieplejszym dniem rośliny przybierają na biomasie: produkują nowe liście, umacniają rozgałęzienia boczne i wynoszą coraz wyżej skryte jeszcze pomiędzy liśćmi pąki kwiatowe. To idealny czas na przeprowadzenie dokarmiania dolistnego. Wystarczy tylko unikać nocnych przymrozków i wyczekiwać dobrej pogody dla przeprowadzenia takich zabiegów.

Zobacz więcej >

Cebula zimująca potrzebuje azotu

Stan plantacji cebuli zimującej większość producentów ocenia dobrze bądź bardzo dobrze. Mrozy które wystąpiły na początku roku nie wpłynęły negatywnie na przezimowanie roślin; trzeba dodać, że w wielu rejonach pozytywnie na ich przetrwanie oddziaływała okrywa śnieżna. Więcej uszkodzeń, zimowe warunki atmosferyczne wyrządziły na polach z czerwoną cebulą zimującą. Tu mamy sygnały, że niektóre plantacje już są a kolejne mogą być zlikwidowane

Zobacz więcej >

Rozsiewacze w zbożach

Przymrozki w końca poprzedniego tygodnia umożliwiły w wielu regionach wjazd w pole z rozsiewaczami, choć nie wszędzie woda zeszłą w pełni z pól. Na zbożach widoczne jest także ruszenie wegetacji, źdźbła zaczęły unosić się ku górze, co oznacza, że rośliny zaczynają szykować się do fazy strzelania w pęd. Widać także przyrastające korzenie przybyszowe.

Zobacz więcej >

Chowacze nalatują na rzepak

Ciepła pogoda aktywowała szkodniki rzepaku – najwcześniejszego chowacza brukwiaczka, który odławia się już w żółtych naczyniach. Wynika to z faktu, że temperatury w ostatnich dniach osiągnęły powyżej 10°C, a temperatura gleby osiągnęła 5–7°C, co było sygnałem dla chrząszczy do opuszczenia miejsca zimowania.

Zobacz więcej >

Ciepły luty skusił producentów kapusty do nasadzeń

Pierwsze nasadzenia kapusty w otwartym gruncie z okryciem agrowłókniną już wykonane w rejonie Małopolski i w województwie łódzkim. Kto nie ryzykuje, ten nie pija szampana – mówią ogrodnicy. Przyznać należy, że ryzyko uszkodzeń roślin w polu w tym wczesnym terminie  jest bardzo duże, ale jeżeli się uda, to posiadanie towaru we wczesnym terminie pozwala na zwiększenie opłacalności produkcji.

Zobacz więcej >