Części wskaźnikowe roślin – kiedy należy je pobrać i po co?

Analiza rośliny jest coraz powszechniej używaną metodą laboratoryjną stosowaną w intensywnej uprawie wszystkich roślin, w tym roślin sadowniczych. Określenie stanu odżywienia jest jednym z elementów kontrolowanego żywienia roślin, mający na celu opracowanie programu nawożenia pozwalającego uzyskać maksymalny plon o wysokiej jakości (smak, przydatność do przetwórstwa, przechowywanie).

Zobacz więcej >

Rośliny sadownicze

Rośliny sadownicze w przeciwieństwie do roślin zielnych charakteryzują się pewnymi specyficznymi cechami, są to m.in. głębokie korzenie się i możliwość pobrania składników pokarmowych z głębszych poziomów gleby, gromadzenie składników w korzeniach, pniach i gałęziach, opóźnienie reakcji na nawożenie, modyfikujący wpływ podkładki lub wstawki, zróżnicowane właściwości fizyczne i chemiczne gleb w sadzie, jak również odprowadzania części składników do gleby z opadającymi liśćmi.

Zobacz więcej >

Zbiory porzeczek

Według informacji Polskiego Stowarzyszenia Plantatorów Porzeczek, w bieżącym roku zbiory porzeczek czerwonych odmiany ‘Jonkheer van Tets’ rozpoczęły się w pierwszej dekadzie lipca. Wysokie temperatury w miesiącu czerwcu przyspieszyły także zbiory czarnych porzeczek podstawowej odmiany ‘Tisel’, jak również spowodowały wcześniejsze dojrzewanie odmian ukraińskich ‘Sofijewskaja’ i ‘Wernisaż’.

Zobacz więcej >

Winorośl

Winorośl należy do najczęściej uprawianych roślin owocowych na świecie. Plonowanie winorośli, jakość owoców deserowych a także cechy powstającego wina oprócz warunków klimatycznych zależą także od stanu odżywienia roślin. Niezwykle istotnym makroskładnikiem pod względem którego rośliny winorośli mają najwyższe zapotrzebowanie jest potas (K).

Zobacz więcej >

Opad czerwcowy u jabłoni

U jabłoni trwa opad czerwcowy (świętojański) zawiązków owoców. W wielu sadach opad ten jest bardzo intensywny. U niektórych odmian np. z grupy Jonagolda już teraz widać, że będzie mniejsze plonowanie. Trzeba zadbać o jakość jabłek które pozostaną na drzewie. Zalecamy nawożenie dolistne nawozem wieloskładnikowym z przewagą potasu i mikroelementami.

Zobacz więcej >

Pierwsze truskawki

Pojawiły się pierwsze truskawki z upraw polowych. Na razie są to owoce odmian wczesnych (np. Rumba) z plantacji przyspieszanych poprzez okrywanie agrowłókniną. Pierwsze truskawki są jednak słabo wybarwione i mało słodkie, ponieważ niewiele było słonecznych dni. Ponadto owoce często są zdeformowane, gdyż powstały z niedopylonych kwiatów.

Zobacz więcej >