Papryka przedsezonowo. Zaburzenia fizjologiczne roślin pod osłonami i w polu

Paprykowy sezon za nami, choć w tym roku trwał wyjątkowo długo, bo owoce oferowano jeszcze w listopadzie. Tegoroczna produkcja pozwoliła wypracować zysk, ale nie była łatwa. Zima to czas kiedy można przeanalizować warunki pogodowe i technologię uprawy. Dziś skoncentrujemy się na kilku objawach zaburzeń w rozwoju papryki, przyczynach oraz możliwościach przeciwdziałania im. W 2023 roku […]

Zobacz więcej >

Zmiany na rynku warzyw korzeniowych

Zima, od której odzwyczailiśmy się w listopadzie oraz w grudniu a wcześniej upał we wrześniu i obfite opady w październiku wpływają mocno na rynek warzyw korzeniowych w naszym kraju. Ale nie tylko. W Europie zachodniej, także te trudne warunki sprawiły ogromne trudności producentom warzyw, w tym ziemniaków.

Zobacz więcej >

Trudne zakończenie sezonu warzywnego

Każdy sezon w produkcji warzyw zaskakuje; takie jest co prawda gospodarowanie pod przysłowiową chmurką. Ale że aż tak kłopotliwy będzie tegoroczny rok chyba nie spodziewał się nikt z nas. Przyniósł bowiem z sobą bardzo dużo czynników negatywnie wpływających na rozwój roślin. Patrząc tylko na ostatnie miesiące i na temperaturę powietrza widać, jak odbiegała ona od normy.

Zobacz więcej >

Na dobre przetrwanie zimy przez cebulę

W tym roku dużym zainteresowaniem cieszy się uprawa cebuli zimującej. Posiano kilka tysięcy hektarów a ile zostanie na wiosnę zobaczymy. Zdolność do przetrwania zimy, zwana zimotrwałością, jest cechą kompleksową zależną od tolerancji roślin na cały szereg niekorzystnych czynników środowiskowych, występujących w okresie zimowym w warunkach polowych.

Zobacz więcej >

Kapuściane żniwa 2023 w pełni

Kapusta to warzywo dominujące w uprawie w naszym kraju. W tym roku powiatami, które przeznaczyły największe areały pod uprawę tego gatunku są z woj. łódzkiego: sieradzki i łęczycki a z woj. małopolskiego: proszowicki, miechowski i krakowski. Tegoroczna aura – zwłaszcza ciepły wrzesień – sprawiła, że główki większości odmian dorosły szybciej niż zazwyczaj.

Zobacz więcej >

Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Dziś, 20 października przypada Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Święto to na świecie obchodzone jest każdego roku w trzeci piątek października. W roku bieżącym po raz 11 celebrowane jest to wydarzenia, bowiem jego obchody zostały zainicjowane 18 października 2013 roku.

Zobacz więcej >