Webinarium: Ziemniaki – kierunek plon i jakość

Zapraszamy na webinarium “ZIEMNIAKI – KIERUNEK PLON I JAKOŚĆ, ochrona, nawożenie, biostymulacja oraz maszyny”
Weź udział w spotkaniu online, zdobądź cenną wiedzę i zyskaj szansę na pakiet upominków.

Zobacz więcej >

Na zbożach widać choroby

Wyjątkowo ciepły luty, w zależności od regionu kraju średnio cieplejszy o 2-4 st. C od średniej z wielolecia, i na dodatek bardzo wilgotny, stworzył korzystne warunki do ruszenia wegetacji zbóż, ale także uwidocznił presję chorób. Niestety, presja chorób grzybowych z jesieni i początku roku jest spora. W pszenicy widać porażenie mączniakiem prawdziwym (szczególnie na odmianach podatnych), septoriozą paskowaną, rdzą brunatną i żółtą, a na jęczmieniu widoczne są objawy mączniaka i plamistości siatkowe.

Zobacz więcej >

Przepisy pozwalają zastosować azot, ale pogoda nie

Ocieplenie i opady deszczu w drugiej dekadzie lutego zmotywowały rośliny do ruszenia wegetacji. Pierwsze symptomy widać na plantacjach, zarówno rzepaku, jak i zbóż. Niestety, mimo tego, że po 20.lutego w większości rejonów kraju (z wyjątkiem regionów północo-wschodnich) można było wg przepisów zastosować azot, jest zbyt mokro na polach.

Zobacz więcej >

Dobra jakość dobrze się przechowuje

W magazynach – przechowalniach, chłodniach jest jeszcze sporo cebuli. Największy udział w tej masie ma cebula w typie Rijnsburger. Mniejsze ilości są cebuli typu hiszpańskiego i amerykańskiego. Do tego najdłuższego przechowywania wybierane są odmiany w typie Rijnsburger, bowiem mają one silną suchą  łuskę, co predysponuje je do długotrwałego składowania.

Zobacz więcej >

Wegetacja mocno już pobudzona

Ciepły luty wyraźnie rozhartował oziminy, jak również pobudził je do wznowienia wegetacji. Najczęściej za początek wegetacji uważa się moment, kiedy średnia dobowa temperatura wynosi przynajmniej 5°C przez 5 kolejnych dni. Jest to także jeden z progów temperaturowych, które według nowych kryteriów ustalonych w ramach programu azotanowego pozwala na aplikacje azotu nie tylko w oziminy, ale także pod uprawy jare. Idąc tym tropem wszędzie tam gdzie na mapie IMGW-PIB pojawił się kolor zielony wegetacja postępuje najsilniej.

Zobacz więcej >

Po rozsadzie kapusty na wczesne zbiory czas na bób

Wielu producentów przekonało się w minionych latach, że im szybciej „wyjdą” na rynek z nowalijkami, tym na większą opłacalność produkcji mogą liczyć. Ponadto zmiany klimatu, które obserwujemy, m.in. wyższe temperatury w okresie zimowym „zachęcają” ogrodników do wcześniejszego rozpoczęcia produkcji warzyw.

Zobacz więcej >